Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rafael gör änderna lyckliga

Nu får deltagarna i Nygårdens aktiviteter ett nytt betydelsefullt uppdrag under vinter
-
halvåret – andmatning.


Tekniska kontoret har gett Omvårdnad Nygården i uppdrag att förse Boulognerskogens änder med mat.


Rafael Serrano tog i går chansen att mata de hungriga änderna.

– Änderna blir lyckliga. Nu när det är kallt har de svårt att hitta mat själva, säger han och ser änderna flockas kring brödet. Han är en av de 160 inskrivna på Nygården, ett aktivitetshus för personer med psykiska funktionshinder, som varje vecka kan följa med och mata änderna.

– Det blir nog slagsmål om det tre platserna i bilen. Vi räknar med att åka måndag, onsdag och fredag och i vinter är vi beredda att åka dagligen om det behövs. Det betyder mycket för deltagarna. Man har ett mål med promenaden och de får bekräftelse, säger Månika Åberg, handledare på Nygården.


Arbetet har under flera år skötts av privatpersonen Ninni Tengqvist som, med bidrag från kommunen, engagerat sig i andmatningen. Men förra året skrev hon i ett medborgarförslag att hon inte längre kan ha det ansvaret. Det har nu legat till grund för att tekniska kontoret återtar ansvaret för andmatningen och låter Nygården sköta den.
– Vi vill kunna samarbeta mellan förvaltningarna och då är det här ett jättebra samverkansprojekt, säger Annette Lundgren, projektledare på tekniska kontoret.

I budgeten finns 20 000 kronor till säsongens andmat. Fodret består av nykrossad havre och korn, allting helt lokalproducerat. På menyn står även överblivet bröd som konditori Lido och Centralbageriet sponsrar med.
Nygården har öppet alla dagar på året och erbjuder deltagarna olika aktiviteter, som utflykter, studiecirklar och bowling.


På somrarna brukar Rafael Serrano spela en del minigolf. Nu ser han fram emot en meningsfull aktivitet på vintern.
– Det är bra så att man inte sitter hemma och rullar tummarna. Det bästa är att vara i naturen och jag har alltid gillat djur.