Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raggaren som blev kommunalråd

Om någon hade frågat tonåringen Mats Ågren vad han ville bli skulle svaret knappast ha blivit kommunalråd.
– Jag mekade med allt från cyklar till traktorer, så när jag fick jobb som maskinreparatör på Sandvik var det ett drömyrke.

Det var 1960-tal i Sandviken och Mats Ågren åkte runt i en amerikansk bil av märket Dodge som han ägde tillsammans med ett par kompisar. Håret var kammat i en snygg våg.

– Jag växte upp med raggarkulturen, så jag får väl säga att jag var raggare, säger han.

Men innan den unge Mats drabbades av mekar-iver hade livet mest kretsat kring idrott. Pappa Erik var materialare åt Sandvikens IF under 40 år och mamma Göta tvättade spelarnas kläder åt samtliga lag. Mats minns hur han fick sitta ovanpå tvättkorgen som mamma körde på spark till tvättinrättningen innan klubben gav henne en egen maskin att tvätta i.

När SIF hade match eller träning var Mats där och tittade. Själv spelade han landbandy och fotboll så fort han fick chansen.

Barndomens idrottsintresse återvände till Mats i början av 1970-talet, då han genom styrelseuppdrag i SIF blev engagerad i damfotbollen och började träna SIF:s nybildade damlag.

– Jag tyckte att det var viktigt att också tjejer skulle ha en möjlighet att utöva idrott, säger han.

Idrott och politik i förening var också något som Mats kom att ägna sig mycket åt under sin tid som kommunalråd i Gävle, bland annat under planeringen av Läkerol arena.

Till följd av den tidens politikerskandaler rådde det full storm i stadshuset när Mats Ågren tillträdde som kommunalråd 1996. Mats, som började arbeta fackligt under åren på Sandvik, var metallombudsman i Gävle och ordförande i arbetarekommunen. I och med att han tackade ja till kommunalrådsposten blev politiken plötsligt heltidssyssla.

– Affären krävde att nya människor tog över. Vi var det nya gänget som fick vara med och påverka i en ny spännande tid då Gävle skulle växa och förändras.

Parallellt med evighetsjobbet att klara budgeten skulle järnvägen byggas om för snabbtåg, högskolan och hamnen utvecklas och gasklockorna göras om till kulturcentrum.

– Det är mycket som jag är både stolt och nöjd över, men om jag ska nämna något är det teknikparken och utvecklingen av högskolan. Nu ser vi hur teknikparken växer och att samarbetet leder till att nya företag kommer och gamla expanderar.

De tio åren som kommunalråd var lärorika men slitiga.

– Det var jättejobbigt att vara i tjänst dygnet runt, även om jag i dag kan sakna pulsen. Jag funderar ibland över hur jag stod ut med allt, inte minst den mediala bevakningen, säger Mats.

– I dag kan jag läsa tidningen utan att adrenalinet stiger. Det är skönt att slippa vara den som ska ha svar på alla frågor och komma med alla lösningar.

Sedan två år jobbar Mats Ågren för IF Metall i Stockholm och har som uppgift att inspirera till fackligt politiskt tänkande i klubbarna ute i landet, ett stimulerande uppdrag för någon som alltid drivits av en vilja att bidra till förändring.

Bortom ett yrkesliv med arbetsveckor på långt över 40 timmar hägrar nu ett liv i frihet på Gotland, där Mats och hans fru tänker bosätta sig permanent framöver. I arbetet med huset, som de själva byggt om och till, får han utlopp för den gamla fixarglädjen.

– Jag tycker om att klura på lösningar, snickra och bygga, säger han och nämner några projekt; större gäststuga, carport med redskapsbod, mer välplanerad trädgård. Däremellan blir det tid för golf och sköna promenader med hunden Ludde.

– Om min fru får bestämma kommer vi att ha flera hundar, säger Mats Ågren.