Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rallybrudar

Rallybrudar

Regi: Lena Koppel

Med: Eva Röse, Marie Robertson, Maria Lundqvist, Janne ”Loffe” Carlsson med flera

Filmstaden, Gävle

”Rallybrudar” utspelar sig på 60-talet, en tid när man inte behövde känna klimatpanik över att trycka gasen i botten.

En lycklig tid. För det kändes fortfarande som att världen gick att förändra. Tafsande killar slog man på käften så vare klart och medelålders män som inte hade förstått vitsen med jämställdhet kunde enkelt läras om.

Drömde en tjej om att bli rallyförare – bara att köra! Endast några ganska söta och oförargliga manspersoner stod i vägen.

Allt skulle bli bättre. Allt var möjligt.

Samhällsandan sammanfattas okomplicerat den här nya svenska komedin. Eva Röse spelar Ulla, veterinärassistent i det inre av Värmland. Hon åker som en vettvilling på grusvägarna för att frakta tjursperma (symbolik om så önskas) mellan gårdarna.

Egentligen vill Ulla inget hellre än köra rally, även om hennes polisongkille (leende dansbandsmusiker och bilmekaniker i ett) ser en näpen hemmafru framför sig.

Men Ulla tjuvlånar chefens vita PV och dammar i mål som etta i ett lokalt lopp. Kartläsare är, om än motvilligt, byoriginalet Birgitta som dricker café au lait och nynnar franska chansoner i protest mot att bli satt i husmorsskola och sedan bondmora.

”Rallybrudar” levererar en lång lista av exempel på kvinnoförtryck utan att skriva publiken på näsan.

Här är bara gott humör i trygg förvissning om att revolutionen står för dörren och att fördomar i princip är historia. Allt kommer att ordna sig till det bästa för mänsklighetens alla rallybrudar. Samt känsliga ensamma killar.

Filmen fungerar faktiskt inte enbart som återblick. Den är en intressant kommentar till dagens läge där vi fortfarande förgäves räknar kvinnliga styrelseledamöter i börsbolagen.

Tidstypiska miljöer i ”Rallybrudar” är Eivors Café, Roffes verkstad och en ännu levande landsbygd där vrålande kärror sprutar snömodd i Värmlandsskogarnas hårnålskurvor.

Allra roligaste ironin är kanske att franska Citroën får upp ögonen för rallybrudarna men inte fattar att de kan ratta utan bara ser rattar.

Claes Malmberg spelar en snällbufflig dansbandspoet i blåställ. Alla andra skådespelarna verkar också trivas utomordentligt förträffligt med sina rollfigurer och repliker. ”Rallybrudar” är en bensinångande måbra-film. Med ett förstulet understråk av allvar av bara farten.

Åtminstone i den svenska filmindustrin spinner motorn fint.