Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rallycrossen drog igång med gästrikedubbel

Det blev dubbelt upp för Gestrike Racing Team när rallycrossäsongen inleddes på Strängnäs motorstadion igår.

Jimmy Holmkvist vann Supernationella klassen och i 2400 cc tog Erik "Budda" Wigren hand om segern.

Annons

Parallell-Racet hade lockat en stor del ur den svenska eliten till Strängnäs. Även en del snabba norska förare tog tillfället i akt slipa bort rattrosten efter vinterns vila.

I Supernationella kom Jimmy Holmkvist till start i en nybyggd BMW M3. Han vann den första omgången med 2,5 sekunders marginal till märkeskollegan Hans-Göran Östereng, Trögstad.

Tiderna bättrades rejält i det andra åket allt eftersom banan torkade upp efter ett nattligt regn. Här var återigen Jimmy snabbast, nu dryga sekunden före Östereng.

Tempot skulle höjas ännu mer i finalen, där Östereng ledde i halvtid. Men efter en övertygande insats i åk två av Jimmy så var saken klar. Segermarginalen kunde skrivas till sammanlagt 68 hundradelar.

– Det fungerade kanon redan igår på träningen och fortsatte på samma sätt idag. Riktigt bra, sammanfattade 34-åringen från Hofors efteråt.

Som har styrt en Volvo S40 framgångsrikt under flera säsonger. Nu var det alltså debut i BMW (dock med Volvomotor).

– Det blir full satsning på SM i år, både i rallycross och backe, berättade Jimmy vidare (regerande mästare i den sistnämnda disciplinen).

I 2400-klassen kom 24 hugade spekulanter till start. Snabbast av dem alla i det första åket var västmanlänningen Fredrik Avelin. Följde närmast gjorde regerande svenska mästaren i backe, Peter Karlsson, Ljusdal, före Älvsbyns Viktor Johansson – silverman i rallycross-SM ifjol.

Erik Wigren inledde med en fjärdeplats, men kunde därefter ta spets efter att ha putsat sin tid med nära 13 sekunder i den andra omgången. Avelin skuggade nu halvsekunden därefter. Karlsson var trea och Johansson fyra, åtskilda av en enda hundradel.

Finalpasset hade alla förutsättningar bli spännande och så blev även fallet.

Erik Wigren visade sig återigen snabbast och vann till slut med 45 hundradelar tillgodo på Tommy Johansson, Tjust. Viktor Johansson kompletterade pallen med en tredjeplats.

– En perfekt början på säsongen. Jag kör med ny motor och det finns ordentligt med pulver under huven. Nu satsar vi på nya topplaceringar i SM, där Tomelilla inleder om två veckor, avslutar "Budda" Wigren.

På plats fanns även Carl-Gustav Andersson, Film, liksom Årsundas Johan Uhr. Andersson valde dessvärre fel spår i det andra åket i grundomgången, medan Uhr fick kasta in handduken efter att ha tappat ena framhjulet.