Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånet var noga planerat men gav inga pengar

Rånet mot bingohallen förbryllar polisen. De tre rånarna framstår som proffs och amatörer på samma gång. Allt var noga planerat. Trots det kom de bara över någon tusenlapp.
– Det finns ingen logik, menar utredarna Lennart Berglund och Per Sjöberg, som nu vädjar till allmänheten om fler tips.
Framförallt vill de ha tag i flyktbilen.

Trots att polisen hört ett hundratal personer, både kunder inne på bingon och boende i området runtomkring, är de tre rånarna fortfarande på fri fot efter tillslaget mot bingohallen i Sandviken 26 oktober.

Poliserna Lennart Berglund och Per Sjöberg tar nu hjälp av både Arbetarbladet och TV3:s program Efterlyst i jakten på dem som utförde vad polisen betecknar som ett mycket fult rån, där gamla människor vettskrämda under vapenhot tvingades lägga sig ner på golvet.

Det fanns ett 30-tal personer i åldrarna 65 till 90 i lokalen vid 15-tiden den här söndagen när de maskerade rånarna rusade in med vad som såg ut som automatvapen och skrek åt alla att lägga sig på golvet. Men ingen av kunderna blev av med några pengar trots att de flesta hade plånböcker och väskor liggande på borden. Rånarna slet åt sig förklädena av personalen, där det fanns någon tusenlapp. De försökte inte ens komma över pengar på annat håll i lokalen.

Det ynkliga bytet och det som nu visar sig vara ett väl planerat rån är en kombination som polisen har svårt att få ihop. Det faktum att de fått in förhållandevis få tips trots många förhör pekar mot att rånarna inte är från Sandviken eftersom det oftast läcker ut information om ett grovt rån. Å andra sidan talar den genomtänkta flyktvägen över tak och innegårdar om bra lokalkännedom.

– Det kan ju vara några utifrån som fått hjälp inifrån, spekulerar poliserna.

Flyktvägen är tack vare vittnesuppgifter noga kartlagd. Efter rånet sprang de rakt över från bingon och in i en portuppgång som kräver portkod på Köpmangatan 22 A. Tre trappor upp öppnade de ett fönster, hoppade ut på taket på innergården, sneddade sedan över en gräsyta, nerför en trappa, genom en gång och ut på Plangatan. Där tar spåren slut.

Under flyktvägen tar rånarna av sig maskeringen men har fortfarande minst två vapen eller vapenliknande föremål i händerna.

– Vi utgår från att de haft en flyktbil i närheten. Antingen som de parkerat eller att de haft en medhjälpare, säger Per Sjöberg.

Efter rånet har de sannolikt tagit väg 272 söderut. En kilometer söder om Årsunda såg en bilist en brand inne i skogen vid en skogsbilväg, cirka 100 meter från 272:an. I askhögen har polisen hittat både halvt uppbrunna bingobrickor och saker som tillhör någon av rånarna.

Även längs flyktvägen inne i Sandviken har rånarna tappat eller droppar bingobrickor.

Enligt samstämmiga uppgifter är rånarna unga människor som rör sig smidigt, cirka 170 centimeter långa och pratar svenska med brytning.

Har du uppgifter att lämna som kan sättas i samband med rånet vill polisen ha din hjälp. Det kan handla om händelser vid bingon eller vid Plangatan både dagarna före och i samband med rånet eller vid brandplatsen utanför Årsunda. Tips lämnas på 070-238 01 07.