Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räntan sänks till 1,0 procent

/

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en procentenhet till 1,0 procent. Sänkningen var klart större än väntat.

Annons

Flertalet analytiker hade räknat med en sänkning med en halv procentenhet till 1,5 procent.

”Denna kraftiga sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och för att klara inflationsmålet på 2 procent”, motiverar Riksbanken i ett pressmeddelande.

Om och hur bostadsmarknaden kommer att reagera på räntesänkningen återstår att se, konstaterar Mäklarsamfundet. Om bankerna följer efter Riksbanken kan det innebära ytterligare lättnad för bostadskostnaderna.


Men sänkningen visar också att det ekonomiska läget i Sverige förvärrats sedan i december. Sysselsättning och hushållens inkomster är av yttersta betydelse för utvecklingen på bostadsmarknaden och där råder osäkerhet med många varsel och stigande arbetslöshet. Därför kommer utvecklingen på bostadsmarknaden att se olika ut beroende på var i landet man befinner sig, konstaterar Mäklarsamfundet.


Riksbanken justerar ned sin prognos för reporäntan, räntebanan, rejält och spår nu att räntan i genomsnitt kommer att ligga på 0,9 procent under andra kvartalet i år, 0,8 procent under första kvartalet 2010, 1,6 procent första kvartalet 2011 och 3,2 procent första kvartalet 2012.

Mer läsning

Annons