Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånvåg drabbar svenska banker

/
  • MÅNGA VITTNEN. Flera personer som befann sig i centrala Gävle i går bevittnade rånförsöket mot Nordea.

På bara ett år har antalet bankrån åtminstone fördubblats.
– Trenden är tyvärr ganska tydlig i år, säger Björn Ek, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Annons

Svenska banker är hårt ansatta för tillfället. Samtidigt som den internationella finanskrisen skakar om tillvaron är de dessutom utsatta för en kraftig rånvåg.

På tisdagen den 30 september genomfördes två bankrån.

I Gävle centrum slog två män till mot Nordeas kontor. Rånarna kunde gripas efter att privatpersoner ingripit och sitter anhållna misstänkta för grovt rån. I Halmstad rånades Swedbanks kontor på Nyhems torg av en ensam rånare. Senare under tisdagen greps och anhölls en 16-årig pojke misstänkt för rånet.
Det två rånen är bara de senaste mot svenska banker i år.


Preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som TT tagit fram visar att till och med augusti anmäldes 112 rån mot banker. Det är nästan tre gånger så många som under motsvarande period 2007 då det var 39 anmälda rån mot bank- och postkontor.
Polisens statistik över bankrånen visar inte riktigt så stora siffror beroende på att en del av Brås material kan vara felkodat.
– Vi går in och läser anmälningarna. Därför kan det skilja mellan Brås rapportering och vår. Men oavsett det är det en rejäl ökning på bankrånen, det handlar åtminstone om en fördubbling, säger Björn Ek.

Enligt branschorganisationen Svenska Bankföreningens egen statistik över rån har det hittills begåtts närmare 80 bankrån i år.


En förklaring till att antalet bankrån ökar är att det har blivit svårare att råna värdetransporter, enligt Ek. Rånarna har därför bytt mål.
– När det var som värst för ett par år sedan med värdetransportrånen startade vi samverkansprojekt med värdetransportbolag och det genomfördes åtgärder som fick effekt.

Polisen följer trenden med bankrånen och det hålls regelbundna möten med bankbranschen om hur säkerheten kan förbättras.
– Det har även gripits ganska många rånare i olika delar av landet. Det är någonting som påverkar kommande rån, säger Björn Ek.

Samtidigt påpekar han att vid många bankrån kommer rånarna inte över några pengar. Och i flera fall är byten inte så stora när rånen väl lyckas.


Leif Trogen, chef för avdelningen för finansiell infrastruktur vid Svenska Bankföreningen, säger att bankerna har gjort mycket för att höja säkerheten. Samtidigt är det en avvägningsfråga. Banklokalerna måste vara tillgängliga för kunderna och personalen måste kunna arbeta.
– Man måste se över den hotbild som finns mot enskilda bankkontor. I en del fall överväger vissa banker att helt ta bort kontanterna från kontoret, säger han.
Bankföreningen efterlyser kraftfulla åtgärder från regeringen. Till exempel vill den se skärpta straff för brott som förberedelse och försök till rån.

Mer läsning

Annons