Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport från fotomässan 2010

/

Fredagen den 26 november började årets fotomässa i Stockholm. Jag hade aldrig varit på fotomässan tidigare och var spänd på att se vad de hade att erbjuda. Hemsidan informerade om workshops, föreläsningar och att flick-fotografen Bingo Rimér skulle visa upp sina bilder.

Annons

Utanför Stockholmsmässan vimmlar det av människor med kameraväskor. De kameraintresserade flockas. Den ena med värre utrustning än den andre. Stolt ska de visa upp vilken ”religion” de tillhör: Canon, Nikon, Sony eller kanske Olympus. Alla påväg till samma destination. Årets fotomässa!
Jag lämnade min kamera hemma. Ångrade det lite när jag insåg att här ska man visa upp sig. Tänk om någon trodde att jag hade en liten Nikon hemma? För säkerhetsskull så höll jag mig så långt borta från Nikons monter som möjligt. Jag kände mig mycket mer hemma i Canons rödvita armar!

Nu börjar vi
Grabbarna i mitt sällskap såg ut som barn som precis vandrat in i godisaffären i Pippi Långstrump. Sprätte i hela kroppen och undrade ivrigt VART BÖRJAR VI!? Canons massiva ”monter” (det var mer som en liten by) låg någon meter framför oss. Lätt val. Vi testade de allra nyaste kompaktkamerorna, systemkameror och filmkameror. Tittade på skrivare. Avundades de svarta skjortorna med Canons logga.
Jag tröttnade snabbt på killarnas besatthet av att titta på objektiv som man ändå aldrig har råd med. Knallade runt en stund för mig själv. Tittade på en Live Mode-fotografering. Alldeles intill sitter Bingo Rimér i ett uppbyggt litet vardagsrum med lädersoffa, matchande fåtölj, en hög ljusstake och en stapel med hans nya bok. Bingo sitter och signerar böcker för fullt. Ber mig att sitta ner i fåtöljen och berättar om en musikvideo han regisserat. När han tar upp en bok och frågar vad jag heter ursäktar jag mig och går vidare mot utställningarna längre ner.

Mysa hos Fuji
Efter att ha granskat utställningarna stöter jag på mina grabbar igen.
– Jag tror jag ska köpa ett batterigrepp! SKA JAG KÖPA ETT BATTERIGREPP!?
Ögonen är om möjligt ännu större än när vi stod i trappan och kikade in på mässan.
– Ja men visst. Köp ett batterigrepp. Why not?
Själv föredrar jag att plocka gratisgrejer. Går man på mässa så gör man! Kaffebrus bjöd på putsdukar, klistermärken och en fin liten tygpåse. Sony delade ut fina pennor med svart bläck. Nikon hade nyckelband.
Mest uppskattad vart Fujis lilla mys-hörna. Massiva kuddar där de låst fast kameror så man kunde testa. Där låg vi skönt. Vi som hade varit på språng hela dagen! Tittade man upp mot taket när man låg bland kuddarna kunde man knäppa kort på en massa småsaker som de satt fast i taket. Där upptäckte vi senare att det satt en liten liten lapp som det stod ”Grattis du har vunnit en biobiljett” på. Knäppte man kort på lappen och visade upp för de som jobbade i montern fick man faktiskt en biobiljett!
Fantastiska ambassadörer
Vi avslutade vår första dag på fotomässan med värkande fötter och massor av gratis saker. Åkte till vårt tillfälliga hem för att sova och ladda för den andra dagen på fotomässan.
Vi bestämde att vi skulle gå på en föreläsning. Canon-ambassadörerna Angela och Jonathan Scott skulla visa sina bilder. De båda fotograferna är så kallade ”Wildlife photographers.” De har även några tv--program på Discovery Channel om lejon och leoparder.
Föreläsningen skulle äga rum klockan 12.00. En kvart innan lurpassade vi på några platser längst fram. Detta ville vi inte missa! Det var tydligen fler som tänkte lika, men vi lyckades ändå klämma in oss på den tredje raden av stolar.
Där satt vi lugnt och beskedligt och lyssnade på Jonathan Scott som berättade hur han flyttade från England till Afrika. Hans fru Angela stod lugnt i bakgrunden med en MacBook Pro och klickade fram den ena fantastiska bilden efter den andra.

Dags att åka hem
När ungefär hälften av den fascinerande föreläsningen hade gått kikade jag bakåt (detta hade jag inte gjort alls under hela föreläsningen) och herregud. Det verkade som att det här intresserade alla på mässan. Tidigare hade en annan fotograf stått och pratat och då lyssnade inte ens hälften så många. Föreläsningen var fantastisk och bilderna likaså. Efter det bestämde vi oss för att åka hem mot Gävle igen.
Sci-fi-mässa eller fotomässa
Fotomässan var toppen och jag ska dit nästa år. Det är absolut en högtid för foto-intresserade. Mitt tips är att åka dit i två dagar. Då kan man ta det lugnt och slippa stress.
På väg mot pendeltåget upptäckte vi att det pågick en annan mässa samtidigt. Sci-fi-mässan som lockar nästan mer folk än fotomässan. Det bor en liten fantasy-nörd inuti mig, och när jag såg Storm Troopers från Star Wars kunde jag inte låta bli. Jag var tvungen att ta en bild.
Men tillbaka till fotomässan! Det var toppen och jag rekommenderar alla att åka nästa år! Glöm inte att man får student-rabatt också!

Mer läsning

Annons