Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport sågas – av expert

Måns Norberg, ekonomisk analytiker på Sveriges kommuner och landsting (SKL) sågar rapporten om ”lönsam invandring i Sandviken”.
– Kommunens kostnader är grovt underskattade, säger han.

Närmare 20 000 personer har läst webbartikeln om den lönsamma invandringen i Sandviken. Och runt 200 personer har kommenterat och 3 0000 personer har delat den på Facebook. Under nästan en vecka har det varit den mest lästa artikeln. Men nu får rapporten som artikeln handlar om mothugg.

Rapporten från revisions­byrån PWC slår fast att Sandviken får samhällsekonomiska intäkter på 511 miljoner kronor varje år, tack vare de utrikesfödda i kommunen.

Måns Norberg är särskild expert på SKL på utjämningssystemet, kostnader för flyktingar och hållbar jämställdhet. Han är kritisk på flera punkter.

– Kommunen tjänar inte en massa pengar på invandring. Snarare går det plus minus noll, säger han.

I PWC:s rapport står det att kommunens kostnader för bostäder, försörjningsstöd och lönekostnader i verksamheterna bara motsvarar 110 miljoner kronor.

Men Måns Norberg hävdar att PWC grovt underskattat de kostnaderna.

– Vägar, politisk ledning, kultur och fritid. Alla kommunens kostnader måste vägas in för att ge en rättvis bild, säger han.

Enligt honom är rapporten missvisande eftersom den bara väljer ut ett visst år och fokuserar på en liten grupp människor. I stället för att mäta över längre tid för att få ett mer exakt mått.

Staten har ett ekonomiskt ansvar för nyanlända i tre och ett halvt år. Men enligt SKL räcker bidragen bara i två år vilket gör att eventuella merkostnader hamnar på kommunen.

– Om de nyanlända inte får egen försörjning inom två år riskerar det snarare att bli ett kommunalekonomiskt minus, säger han.

PWC vill inte kommentera rapportens innehåll eftersom rapporten betraktas som beställarens produkt. Leif Jansson, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och trafikförvaltningen har inte fått möjlighet att kommentera SKL:s anklagelser, men han har tidigare sagt att rapporten är korrekt utförd och består av fakta.

– Sandviken klarar sig inte utan invandrarna. Kommunen är helt beroende av den invandrade arbetskraften eftersom befolkningen annars skulle minska, säger han.

Magnus Höijer hänvisar alla frågor om rapporten till beställaren Sandvikens kommun.