Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapporten om högskolan borde offentliggöras

Rapporten om Högskolan i Gävle borde offentliggöras för medarbetarna studenternas och det omgivande samhällets skull!

Vi har de senaste åren lyft frågan om att Högskolan i Gävle borde inleda ett mycket nära samarbete med Uppsala Universitet eller bli en del av det. Nyligen ansåg även Högskoleverkets stabschef Lennart Ståhle i en intervju i DN att Högskolan i Gävle borde bli en del av Uppsala Universitet.

Rektorn på Högskolan i Gävle har sagt i Gefle Dagblad att man har gjort vissa utredningar i frågan om samgående med UU utan att se några fördelar. Men utredningarna finns inte i rapportform och kan därför inte offentliggöras enligt samma rektor. Borde inte skolans medarbetare, nuvarande och blivande studenter och andra delges vad högskolans utredningar gett för resultat? Vilka fördelar finns det med ett samarbete? Vilka nackdelar? Vilka hot och möjligheter finns för Högskolan i Gävle?

Rapporten borde naturligtvis offentliggöras snarast. En sådan här viktig fråga kan helt enkelt inte sopas under mattan. Medarbetarna och studenterna på Högskolan i Gävle som skulle få en möjlighet att bli en del av Uppsala Universitet förtjänar att få vara med i demokratisk process.

Högskolan i Gävle väljer att fortsätta i samma gamla hjulspår och verkar inte vilja anpassa sig efter framtidens utmaningar och förändringar. Faktum är att ungdomskullarna kommer att minska de närmaste åren. Statistik från SCB visar att antalet 20-åringar i år är nästan 133 000. Om sju år har antalet sjunkit med 30 000 vilket innebär att många högskolor kommer att ha tomma platser inom några år när ungdomskullarna, och därmed också studenterna, minskar kraftigt.

Många studenter säger att de går på mindre högskolor för att de inte kom in på sitt förstahandsval, som ofta är ett Universitet. När ungdomskullarna krymper innebär det att fler och fler kommer komma in på sina förstahandsval. Konsekvensen av det är då att färre och färre studenter kommer att gå på Högskolan i Gävle med stora personalnedragningar som en oundviklig följd. Det skulle verkligen hota Högskolan i Gävles framtid och att då inte vidta åtgärder nu och hoppas på ett mirakel, som inte kommer att inträffa, är att göra många en stor otjänst.

I Högskoleverkets kvalitetsmätning från i år ansågs tre av sex utbildningar på Högskolan i Gävle brista i kvalitet. Något måste göras. Dels för att förbättra kvaliteten på utbildningarna, men också för att fler ska välja Gävle som sitt förstahandsval som studieort. Båda delarna skulle uppnås om Gävle blev en universitetsstad. Då är det också större sannolikhet för att man inte behöver göra lika stora personalnedragningar i Gävle eftersom vi skulle ha ett universitet på orten.

Klart är att någonting måste göras nu för att högskolan ska stå rustad inför framtidens utmaning med minskade ungdomskullar. Högskolans rektor måste offentliggöra de utredningar som man säger sig ha gjort så att andra kan ta del av dessa för att värdera innehållet.

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot för Gävleborgs län

Hans Backman (FP)
Riksdagsledamot för Gävleborgs län