Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasistattack mot moskéföreträdare – fick hakkors sprejat på ytterdörren

Ali Al Ganas sitter i styrelsen för Gävle moské. På torsdagen utsattes hans familj för en rasistattack.
Gärningsmännen målade ett hakkors på ytterdörren. De försökte också slå sig in i lägenheten där hans gravida fru och treåriga dotter befann sig.

Det hela hände vid 9-tiden på torsdagsmorgonen. Ali Al Ganas fru och parets treåring befann sig i bostaden när de hörde flera höga smällar vid ytterdörren.

Någon eller några personer försökte ta sig in genom att ta sönder dörren.

Frun ringde till polisen och anmälde det pågående inbrottet. När en patrull kom till platsen var gärningsmännen borta, däremot var brevinkastet helt förstört och ett stort hakkors var målat på dörren.

– Min fru och mitt barn mår inte alls bra av det här. De är jätterädda, berättar Ali Al Ganas.

– Det här är något man inte vill att ens familj ska behöva uppleva. Vad blir nästa grej?

Polisen rubricerar det hela som hets mot folkgrupp och skadegörelse.

Ali Al Ganas sitter i styrelsen för Gävle Islamiska Center. Han har de senaste dagarna varit en av huvudpersonerna i en granskning som Gefle Dagblad gjort av hur moskéns styrelse delar innehåll som kan ha koppling till IS på sociala medier.

LÄS OCKSÅ: Styrelsemedlem i Gävle moské ska ha delat bilder på IS-flaggan på Instagram

Själv menar Ali Al Ganas att attacken mot familjen har samband med GD:s publicering.

– Varje gång GD skriver och försöker koppla mig till IS så får jag ta emot hot. Det här är inte första gången, säger han och berättar att bland annat har hans bil slagits sönder.

Han menar att GD inte tar publicistiskt ansvar och att man genom att vinkla artiklar och skriva felaktiga uppgifter hetsar mot honom och moskén.

– Jag stöder inte IS. Jag är emot allt våld oavsett om det är muslimer eller icke-muslimer som står bakom det, säger han.

Att han delat bilder på en flagga som förknippas med IS förklarar han med att symbolerna på flaggan är gamla muslimska symboler som funnits sedan 600-talet och att flaggan tillhör alla muslimer och inte bara IS.

Från Gävle moskés sida stöttar man Ali Al Ganas som är invald i styrelsen av moskéns medlemmar. Både de och Ali Al Ganas bojkottar nu GD och vägrar att prata med tidningens journalister.

Gefle Dagblads chefredaktör och ansvariga utgivare Anna Gullberg fördömer attacken som familjen Al Ganas blivit utsatta för.

– Det är sorgligt att familjen utsatts för denna rasistiska skadegörelse. Det måste ha varit en otäck upplevelse och jag hoppas att polisen lägger stor kraft på att lösa brottet, säger hon.

Samtidigt försvarar hon GD:s artiklar om Gävle moské.

– Vi har lagt oss vinn om att tala med så många experter och få in så mycket kunskap som möjligt i artiklarna. Moskén och Ali Al Ganas har också fått flera tillfällen att komma till tals men avböjt, vilket jag tycker är väldigt synd, säger Anna Gullberg.

LÄS OCKSÅ: Gävle moské utsatt för hot - polisen bevakade fredagsbönen

LÄS OCKSÅ: Kommunledningen vill ha tydligare svar från imamen