Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råsnällt far-och-son-drama

Robotar bankar ihjäl varandra i en boxningsring under arenapublikens våldsamma jubel. Folket vill se blod.

 De får se skrot i stället. Men det är ju himla bra, att ingen behöver göra illa sig. Sladdar ryker, chassin pyser, ett lysande rött öga blinkar och dör. Systemkrasch, inte värre än så.

Vi upplever framtidens boxningssport i ”Real Steel”, om det är en utveckling är väl ändå tveksamt.

Å andra sidan utgör matcherna endast bakgrund (massiv bakgrund) för ett Disneysnällt far-och-son-drama. Hugh ”Wolverine” Jackman spelar oförbätterliga men hyggliga slarvern Charlie, en typ av roll som Mel Gibson brukade ha förr i världen.

Charlie tar motvilligt hand om sin 11-åriga son Max under sommaren. De har i princip aldrig setts förut. Det enda Charlie vet om ungar är att de gillar hamburgare. Max gillar inte hamburgare.

Men det hinner bara gå någon kvart innan Charlie räddat sonens liv, och den lilla grabben och den stora kan förenas i ett gemensamt intresse – inte oväntat sport. I det här fallet alltså robotboxning som är Charlies tvivelaktiga levebröd. Max tycks ha en nedärvd gen för att styra machomaskinerna. Det visar sig senare att även riktiga muskler krävs för att vinna den yttersta fajten, inte heller oväntat.

Om man tittar närmare på innehållet i ”Real steel” är den ganska avskyvärd, dessutom fläckad av uppenbar produktplacering. Men låt gå. Den här råsnälla filmen funkar nämligen fint som det underhållningsevenemang den skildrar. Hollywoodsentimentalitet möter monstertruckar, man får hetsa, heja på och gråta.

Framtidsmiljön är lyckligtvis inte modell kliniskt dammfri utan råa bakgator, skitiga fabrikslokaler. Jag häpnar över barnskådisen Dakota Goyo, redan känd från en rad tv-serier tydligen, född 1999. Och blir nästan kär i underdogen Atom, en blåögd gammal sparringrobot från återvinningen.