Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt att avskriva Furuviks skuld

Att skriva av Furuviks­parkens gamla skuld var helt rätt. Det anser kommunen i sitt svar på den överklagan tre politiker gjorde av beslutet.
– Vi har inte gett 6,4 miljoner till Parks & Resorts, vi har bytt det mot investeringsåtaganden, säger kommunledningskontorets chef Helen Åleskog.

Som Arbetarbladet tidigare berättat har tre politiker i kommunfullmäktige överklagat beslutet att avskriva Furuviksparkens gamla skuld till kommunen på 6,4 miljoner kronor till förvaltningsrätten. Skulden är sedan länge omgjord till ett aktieägartillskott och avskrivningen går till så att tillskottet görs om från villkorat till ovillkorat. I praktiken innebär det att Furuviksparkens nuvarande ägare, nöjesparkskoncernen Parks & Resorts, aldrig kommer att behöva betala tillbaka den gamla skulden.

”Bra utbyte”

Enligt politikerna som överklagade strider beslutet mot kommunallagen, dels för att det drevs igenom för fort och dels för att det gynnar ett enskilt privat företag.

Enligt Helen Åleskog, som har skrivit kommunens svar, finns det möjlighet att driva igenom brådskande ärenden snabbt, bland annat om de rör affärsuppgörelser mellan privata parter.

Hon menar även att uppgörelsen inte gynnar ett enskilt företag, eftersom kommunen, som villkor för att skriva av skulden, har sett till att Parks & Resorts lovat stora investeringar i Furuviksparken.

– Gävle fick ett otroligt bra utbyte och möjligheten att i rena pengar få tillbaka de 6,4 miljonerna var otroligt små, säger hon.

Förvaltningsrätten ska nu ta ställning till handlingarna och fatta ett beslut.