Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt av Hadzialic att avgå

Att dricka vin och därefter köra bil är inte bara totalt omdömeslöst, det är även olagligt. Därför är det helt rätt att gymnasieminister Aida Hadzialic nu meddelar att hon avgår från sin post som statsråd i Sveriges regering.

Det var efter att ha fastnat i en poliskontroll på Öresundsbron med 0,2 promille alkohol i blodet som Aida Hadzialic hastigt kallade till en presskonferens på lördagsförmiddagen där hon meddelade sin avgång. Det här är såklart en förlust för den rödgröna regeringen, för Aida Hadzialic har varit en av få statsråd i den sittande regeringen som har haft lyskraft, som har tagit ett steg fram, när majoriteten av Löfvens statsråd mest agerat i skymundan.

Aida Hadzialic var ett framtidsnamn, en politisk stjärna. Som femåring kom hon som flykting till Sverige från inbördeskriget i dåvarande Jugoslavien, efter gymnasiet utbildade hon sig till jurist, engagerade sig i SSU, och redan som 23-åring tog hon plats som kommunalråd i Halmstad. Ett 23-årigt kommunalråd, en politisk stjärna. En stjärna som Stefan Lövfen plockade upp i sin regering några år senare. Då var Aida Hadzialic 27 år gammal. Nu mindre än två år efter sin utnämning till statsråd i Sveriges regering ramlar hon ut, helt av egen förskyllan.

Ansvaret för gymnasieministerns frågor kommer fram tills dess att Stefan Löfven meddelar en eventuell regeringsombildning nu att landa på Helene Hellmark Knutsson, ministern för högre utbildning, Hellmark Knutsson är en av alla ministrar som inte har haft den där lyskraften, som inte har utmärkt sig särskilt under denna regeringsperiod. Och att vi har tre ministerposter på utbildningsdepartementet (förutom Hadzialic och Hellmark Knutsson även Gustav Fridolin) är i överkant. Hur den kommande laguppställningen blir återkommer statsministern med, men det är inte helt otänkbart att de tre statsråden på utbildningsdepartementet bantas ned till två.

Det höjs nu röster som menar att Hadzialic skulle ha kunnat sitta kvar. Att hon hade sådan potential att hon skulle ha kunnat överleva politiskt även med en rattfylleridom. Det är spekulationer som inte på något sätt är realistiska. Aida Hadzialic trovärdighet är förbrukad, som minister hade hon ständigt blivit ifrågasatt. Hennes omdömeslöshet hade även färgat av sig på regeringen som helhet, och på statsministerns omdöme i synnerhet.

Däremot, den snabba sortin som avgången nu innebär är något som gör att hon kan bygga upp sitt förtroendekapital ganska snabbt.

Det är inte sista gången vi hör namnet Aida Hadzialic, hon är på intet sätt slut som politiker, om hon inte själv vill. Nu har hon tagit konsekvenserna av sitt handlande, och det var det enda rätta. Att köra bil med alkohol i kroppen är inte bara totalt omdömeslöst och olagligt – det riskerar även andras liv. Vi kan inte ha olika måttstockar för vanligt folk och politiker, inte ens om det handlar om en politisk stjärna.