Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt biljettpris på tåget?

Annons

Den 26 juli publicerades en artikel där jag anmärkte på priset för en tågresa mellan Gävle och Falun. Artikeln tog upp att priset 700 kronor som det kostar för mig och min sambo att resa tur och retur är för dyrt, dock skulle denna artikel ge större insikt i problemet om ett större sammanhang hade redovisats. Kostnaden kan dels ses som dyr i jämförelse med andra motsvarande sträckor på ca 1 timmes restid dels kan kostnaden ses ur ett miljöperspektiv. Jag vill börja med att redovisa kostnaden för några andra tågresor i Gävle regionen, priserna gäller för vuxen och är inte i närheten av priset 173 kronor som det kostar att ta tåget mellan Gävle och Falun.
Gävle – Bollnäs restid ca 1 timme, 89 kronor
Gävle – Söderhamn restid ca 45 minuter, 69 kronor
Gävle – Ljusdal restid ca 1 timme 40 minuter, 119 kronor
Gävle – Uppsala restid 1 timme och 11 minuter, 113 kronor
Falun – Ludvika restid ca 1 timme, 102 kronor
Förutom denna jämförelse kan tågresan ses ur ett miljöperspektiv och jämföras med att ta bilen samma sträcka. En bilresa med dagens bensinpris skulle beroende på bil kosta mellan 100 och 150 kronor. Med andra ord skulle det bli billigare att resa mellan Gävle och Falun själv i egen bil än att ta tåget, skulle bilen fyllas med fyra personer skulle resan kosta mellan ca 30 kronor/pers vilket är en femtedel av priset för en tågbiljett. Om det inte vore för min omtanke om miljön skulle jag gladeligen sätta mig i en bil och köra till Falun så fort det faller mig in. Nu har de flesta insikt i att bilen är en av våra stora miljöproblem och bilresandet en av de saker en privatperson kan påverka för att bidra till en förbättrad miljö. Ett lägre tågpris skulle göra det enklare att tänka på vår miljö och lämna bilen hemma.
Jag hoppas att med denna komplettering av den tidigare artikeln belysa tågpriset på ett sätt som väcker nya tankar och förhoppningsvis skapar debatt, inte en debatt om tågpriset i sig utan om vad ett rimligt tågpris är. Vad skulle få dig att lämna bilen hemma? och varför är det så mycket dyrare på vissa sträckor än andra?
Britta Allvar

Mer läsning

Annons