Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt val, rätt målvakt - då ska rätt vara rätt

Jag är långtifrån helt övertygad om att Brynäs mixat och matchat sina målvakter rätt den här hösten och vintern.

Men rätt ska vara rätt.

I söndags skickade Czarnecki in Niklas Svedberg – och 2–0 mot Luleå.

I går valde Czarnecki Thomas Greiss – och 2–1 mot Frölunda.

Fingertoppskänsla, magkänsla, 50/50-lotterikänsla, över- eller undernaturliga krafter. Kalla det vad ni vill. Men Czarneckis val har gett sex viktiga poäng under det här annars mellandagsmässiga spelet i skuggan av ett JVM.
Rätt ska förresten bli ännu mer rätt, för jag erkänner; jag stod och muttrade och undrade varför Brynästränaren valt Greiss igen, när nu Svedberg visat sig het trots långtidsförvaring i frysen.
Det är också skillnad på idioter och idioter – och det här är positivt.
Sedan Frölunda reducerat till 1–2 och bankade på mot Brynäsmålet var 2–2-pucken på väg in också. En lång diagonalpassning från vänster till höger, ett direktskott av forwarden Jesper Mattsson – men smack.
Greiss kom från ena hörnet till det andra, och öppnade plocken och svalde Frölundas poängfunderingar.
En s k idioträddning.
Bättre finns inte.

Brynäs vann två perioder. Frölunda en. 2–1 till Brynäs. Ibland är även elitseriehockey ovanligt logisk, utan att vara ens i närheten av förutsägbar.
Men Brynäs klarade ytterligare en gång av att så där lagom gå ifrån en motståndare som inte riktigt var vaken från nedsläpp; som mot HV71 tidigare, eller Luleå nyligen.
Utan att vara en segermaskin är Brynäs en pålitlig segerleverantör i Läkerol Arena, och det duger gott.
I går var det Johan "Honken" Holmqvist, en evig hjälte i Gävlehockeykretsar, som höll Frölunda kvar på isen fram till slutminuterna. Bara minuterna före Frölundas 1–2-reducering gjorde "Honken" en benparad på det närskott från Magnus Kahnberg som annars hade gett 3–0.

Att Brynäs skulle få hem sina JVM-spelare till matchen mot Södertälje stod redan i alla flygtidtabeller, även om man aldrig kan lita på sådana. Men nya biljetter för 35 000 kronor gör att Järnkrok, Wännström, Johan Larsson – där har ni en som spelare som växt under tiden i Buffalo och då har han ändå var spännande hela säsongen– och Simon Bertilsson landar på Arlanda redan nu på förmiddagen och sedan tränar med Brynäs, och spelar mot Södertälje.
Det låter som en vettig satsning att utyttja energin från JVM direkt. Brynäs har sedan inte match förrän på torsdag, och tills dess hinner de unga herrarna sova och äta sig in i den svenska dygnsrytmen.
Nu ska de se till att fixa Brynäs första seger mot Södertälje, elitseriens jumbolag. Det är inget man får medalj för, kommer att uppskattas efter förtjänst ändå.

Vem var den där nr 10 i Tierps 03-lag som spelade uppvisningsmatchen i andra periodpausen? Talangscouterna var på junior-VM, men jag, TV4-Roos, Sportbladet-Sundin noterade varje läckerhet.

Bakom kulisserna. Ökade den egna insatsen på 50/50-lotteriet den här gången och fick till och med vara med på dragningen under andra perioden, rätt precis när Brynäs gjorde 2–0; vakterna Bertil Ström och tidigare Lokebrottaren Mattias Eriksson, Ulf Sundberg från Brynäs, en stor urna med lotter, sedan skickas siffrorna vidare till tombolan på jumbotronen – allt går rätt till. Nu vet jag.
Men nån annan vann.
Jättegrattis!

Upp till 13? Elfte raka segern för SAIK, via 5–2 mot Broberg i en snömatch i tre perioder. Klubbrekordet är 13 raka. Haparandatornio (jag har fortfarande inte fattat hur man skriver laget, så – eller HaparandaTornio, eller Haparanda-Tornio) hemma på lördag, Bollnäs borta på onsdag närmast.