Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegång om bingohallen dröjer

Rättegången om illegalt spel i bingohallen i Hofors skjuts upp till efter sommaren. Den åtalade ägaren Lars Björkdahl och försvarssidan har presenterat nya bevis.

Rättegången handlar om de påstått illegala spelautomater som ställts ut i bingohallen i Hofors. Totalt drog automaterna in cirka 1,8 miljoner kronor. Lotteriinspektionen har hela tiden hävdat att automaterna inte är tillåtna i Sverige.

Lars Björkdahl, ägare till bolaget Alliansspel AB som driver bland annat bingohallen i Hofors, är åtalad för grovt brott mot lotterilagen.

– Bingo Hofors uppfattning är att det inte skett något felaktigt eller illegalt, säger Lars Björkdahl och hänvisar till sin försvarsadvokat Lars Runeberg. Arbetarbladet har inte lyckats honom.

Två frågor ska avgöras - Är Lars Björkdahl ansvarig för automaterna? Är automaterna otillåtna?

Åklagaren Tomas Eriksson menar att Björkdahl är ansvarig.

– Jag menar att det här är en enmansshow, säger han.

Eriksson pekar på att Björkdahl beställt designen på maskinerna och företräder stiftelsen som fått i uppdrag att bedriva spel med automater på bingohallen. Samt att Björkdahls aktiebolag Alliansspel AB tillhandahåller tjänsten att leverera och underhålla maskinerna och att det är han som rent praktiskt sköter det. Det är också Alliansspel AB som har anställd personal och betalar lokalhyra och löner.

I onsdags presenterade försvaret nya bevis som ska visa att Lars Björkdahl inte är ansvarig för spelautomaterna. Åklagaren har svarat med att kalla in fyra nya vittnen. Vittnena hann dock inte inställa sig redan tills den 2 juni. Rättegången skjuts upp till efter sommaren.

När det gäller om automaterna är otillåtna i Sverige eller inte finns det olika versioner. Lotteriinspektionen och åklagarsidan menar att den enda tillåtna spelmaskinen är Jack vegas och att dessa automater inte är Jack vegas-automater. Dessutom är det bara Svenska spel som har tillstånd att ställa ut spelautomater.

– Lotterilagen beskriver vilka typer av automater som är tillåtna. Jag menar att alla andra är otillåtna. Försvaret menar att eftersom de här automaterna inte finns med i lotterilagen så är de tillåtna. Där är våra skiljelinjer.