Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättsexpert om misstankarna mot åklagaren

Häktningen av den misstänkte åklagaren är nu genomförd. Nu manar dock rättsexperten Sven-Erik Alhem till lugn.
– Det här kan få förödande konsekvenser, säger Alhem.

Annons

Sven-Erik Alhem har under många år arbetat som överåklagare i både Malmö och Stockholm.

Numera ägnar han sin tid åt bland annat föreläsningar, konsult, men också ofta anlitad expert inom media vid uppmärksammade rättsfall.

Händelsen med den nu häktade åklagaren vid Falu tingsrätt är Alhem väl uppdaterad på.

– O, ja, det har jag koll på, säger han.

Den häktade åklagaren är misstänkt för våldtäkt mot barn, en händelse som skedde på en mindre ort i Dalarna under 2009.

Just tidsaspekten tror Sven-Erik Alhem kan bli problematisk.

– Det här ligger ganska långt tillbaka i tiden och kan därför innebära komplikationer av just den anledningen.

Anhållandet och häktningen av den misstänkta åklagaren har rönt stor uppmärksamhet i Sverige och Sven-Erik Alhem befarar att den misstänkte åklagaren kan bli dömd på förhand.

– För det första så måste den misstänkte betraktas som oskyldig fram tills dess att en dom vunnit laga kraft, säger Alhem och fortsätter:

– I det här fallet finns det en extra dimension i och med att personen arbetar inom rättsväsendet. Det blir en större uppmärksamhet. Om vederbörande är oskyldig, vilket personen ska betraktas som fram till att dom vunnit laga kraft, kan det ändå bli förödande för den som befinner sig i en sådan här situation.

Samtidigt välkomnar Alhem att händelsen kommer under utredning.

– Alltså, jag vill inget hellre än att rättvisa skipas, men det är väldigt viktigt att inte peka ut någon oskyldig – det vill jag betona, förklarar Sven-Erik Alhem som också vill betona vikten av att den utsedda åklagaren som leder fallet får goda förutsättningar att genomföra en bra utredning.

– Det är otroligt viktigt att belysa den objektiva roll som åklagaren har. Under alla förutsättningar är det här en jättekänslig process, säger Alhem.