Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råvarorna avgör färdigmatens miljöpåverkan

Det är inte alltid så att färdigmat är sämre än hemlagat. Det beror på vilka råvaror som ingår. Kött, fisk, räkor och ost är de mest energikrävande livsmedlen att framställa.

Det är några av slutsatserna som gjordes när Konsumentverket undersökte färdigmatens miljöpåverkan 2003. Utbudet av färdigmat har ändrats mycket på fem år, och de ekologiska alternativen har blivit fler, men principerna för miljöpåverkan är fortfarande desamma.

– När det gäller var livsmedlen kommer ifrån tror jag att globaliseringen har fortsatt. Jag tror att mer mat transporteras långt men vi har parallellt fått en trend mot mer lokalproducerat, säger Ingela Dahlin, som arbetar med hållbar utveckling, klimatfrågor och livsmedel på Konsumentverket.

Myndigheten undersökte 14 rätter och spårade ingrediensernas ursprung, beräknade energiåtgång för tillagning och transporter. Energiåtgången som krävdes för att producera rätterna varierade mycket. Mest resurskrävande var de som innehöll mycket kött, fisk, räkor och ost. Pizzorna som ingick i testet fick därför höga värden av miljöpåverkan.

Transporterna stod för en mindre del av den totala energianvändningen. Men merparten av de livsmedel som ingick i de testade rätterna hade färdats långt, även om det inte framgick av förpackningarna.

– Jag tycker att det är viktigt att skriva ut ursprungsland och bättre att skriva ut de länder de kan komma ifrån än att inte skriva något alls. Det vore även väldigt trevligt att skriva ut tillagningsland, säger Ingela Dahlin.

Av 14 rätter var nio tillverkade i Sverige, tre i Storbritannien, en i Finland och för en saknades uppgift.

Lagringen av färdigmat i kyl och frys i snitt utgör liten del av den totala energiåtgången, och i Konsumentverkets undersökning var lagringen mindre än två procent.

Nästan en femtedel av den energi vi använder i Sverige går åt till vår matförsörjning. Jordbruket står för nästan en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Cirka 70 ton mat och dryck produceras under en livstid för en person i Sverige.