Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebecca och Fiona har tröttnat på grabbväldet

Över en miljon har sett dem i SVT:s webb-satsning. Fansen jublar och till sommaren kommer deras första album. Men dj-duon Rebecca och Fiona får kämpa hårt i en mansdominerad bransch.

Annons

Rebecca och Fiona är trötta men mätta. De har varit uppe och gjort morgonradio och för en hårt arbetande duo vars arbetsdag ofta slutar mitt i natten är tidiga intervjuer slitsamma. Men det hårda arbetet börjar ge utdelning. Deras senaste singel ”Bullets” spelas flitigt i radio och till sommaren kommer debutalbumet. Ett album som de hoppas kommer att överraska lyssnarna. Rebecca och Fiona är ett projekt i ständig utveckling, säger de.

– Vi jobbar varje dag på att bli bättre på att producera och spela. Det har varit utgångspunkten från början. Vi vill göra det här själva och aldrig bli en produkt av ett skivbolag, säger Rebecca Scheja.

Började från grunden

Fiona Fitzpatrick och Rebecca Scheja träffades för tre år sedan på en fest och fann varandra omedelbart. Med en gemensam beslutsamhet har de helt utan tidigare erfarenhet på bara två år blivit några av landets allra populäraste dj:s.

– Vi gjorde vår första spelning utan att egentligen veta någonting om hur det funkade, vi var så sjukt dåliga från början. Men sedan har vi lärt oss under spelningarna och tränat hårt för att bli bra, säger Rebecca Scheja.

– Man blir så ifrågasatt som kvinnlig dj så vi har varit hårda mot varandra och väldigt nitiska. Ingen kille ska kunna komma och ifrågasätta oss. Vi ska veta bättre, säger Fiona Fitzpatrick.

Trötta på att ifrågasättas

En diskussion om könsmaktsordning är svår att undvika när intervjupersonerna är två unga tjejer i en extremt mansdominerad bransch. Rebecca och Fiona är trötta på frågor om de gör musik själva eller bara är söta ansikten på omslaget. De har tröttnat på att bli klappade på huvudet av grabbar som tror sig veta bättre. Och framför allt tycks de ha tröttnat på att bli ifrågasatta.

– I det här mansdominerade yrket kan man som tjej få väldigt mycket oförtjänt kritik och då är det rätt skönt att vi kan backa varandra och behålla fokus på det vi vill göra, säger Rebecca Scheja.

– Sedan får väl vi ta den här smällen och förhoppningsvis göra det lättare för nästa generation, säger Fiona Fitzpatrick.

”Kul att inspirera”

Nästa generation står onekligen i kö. Deras stil anammas av yngre kopior och på deras spelningar flockas unga tjejer framme vid dj-båset.

– Det är alltid kul att kunna inspirera. Men förhoppningsvis är det inte bara en stil som de kopierar utan att de som gillar oss faktiskt inspireras att göra något som de är bra på och jobbar hårt med det, säger Rebecca Scheja.

Annons