Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Ärligt om svårigheten att leva ihop

AB Kultur såg Riksteaterns "Maken" spelas på Gävle Teater. Ett storblommigt draperi gjorde susen i andra akten!

När Gun-Britt Sundströms klassiska roman ”Maken: en förhållanderoman” blir till teater ligger allt fokus på just förhållandet. Förhållandet mellan studenterna Martina och Gustaf, som träffas efter en föreläsning på universitetet i slutet av 60-talet.

Tidsandan hamnar mer i bakgrunden, den blir några nästan pliktskyldiga repliker om Vietnamkriget. Försvinner gör också det mesta av livet runt omkring. Här handlar det om kärleken.

Trots att Martina och Gustav kan prata om filosofi och ha det trevligt i hans familjs sommarstuga på skärgårdsön kan de inte dra jämt. De har olika idéer om förhållanden, olika krav på varandra, olika känslor. Sedan boken kom 1976 har den fångat mängder med svenskar med sin beskrivning om hur svårt det kan vara att vara ett par, ett vi.

Texten i pjäsen ligger mycket nära boken. Inledningsvis är det också som att de högläser stycken ur den; det är lite för lite gestaltning. Istället trampar skådespelarna frenetiskt på de två cyklar som står på scen, eller springer runt på den madrasserade rampen. Stundtals träffar de dock helt rätt med de fantastiska replikerna, och humorn drar många skratt, även om det vid andra tillfällen känns lite väl tillgjort.

Andra akten är mycket bättre. Kanske är det det storblommiga draperiet som de hängt upp i paus som gör det. Det som kändes tillgjort fungerar nu, känslorna känns mer äkta och slitningarna i förhållandet också, när Martina och Gustav är mer jämbördigt dysfunktionella. Det underligaste i denna föreställning är att det är tre skådespelare med på scenen – och av dem spelar två Martina. De två Martinorna är på pricken lika: samma frisyr, samma tröja. De skiljer sig heller inte nämnvärt åt i vad de gör och vad de säger. Gustav finns det dock bara en av.

I en scen säger Martina att hon inte kan vara skiljd, inte gift, inte oskiljd. Att älska och att inte älska är ibland lika svårt.

Trots vissa invändningar vinner denna förhållandeföreställning över mig under sina två timmar, med sin historia om när det inte fungerar, om att hitta den rätta och att inte hitta den i samma person. En oromantisk bild av romantiken.

FAKTA: Teaterföreställning ”Maken” av Gun-Britt Sundström. Dramatisering: Ninna Tersman. Regi: Lena Mossegård. Medverkande: Miriam Forsberg, Karin Bengtsson och Jesper Feldt. Gävle Teater, 9/10 2017