Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: "Boken gör mig besatt av helikopterrånet"

Arbetarbladet Kultur recenserar Jonas Bonniers roman "Helikopterrånet".

Helikopterrånet i Västberga 2009. Ett grovt brott – som också blivit sett som makalöst storslaget rackartyg. Minutiöst förberett, polisen grundlurades och kunde bara stå och titta på medan männen flög iväg från värdedepåns tak med 39 miljoner i kontanter.

Även om sju blev dömda så hittades aldrig pengarna. Spänningen finns kvar.

Det liknar en actionfilm och ska, åtminstone enligt planerna, bli en actionfilm.

Men nu först, en roman. En våldsamt underhållande roman.

Jag slukar Jonas Bonniers ”Helikopterrånet” som jag slukar Jens Lapidus thrillers från Stockholms undre värld. Det är verkligen mycket likt, både i sättet att bygga dramatik och sättet att porträttera människor.

Man känner igen den råa jargongen, starka känslor, häftigt uppflammande humör, och det rättvisepatos som finns på både rätt och fel sida om lagen.

Vi möter nyblivna tvåbarnspappan Sami, före detta kriminell som vill bli hederlig familjeförsörjare men först fri en skuld. Vi möter intelligenta, utåt stenhårda Michael som har rånat värdetransporter sen tonåren, och elektroniknörden Niklas. Därtill en självförbrännande kvinnlig kriminalare i rollen som deckargenrens klassiskt udda polis.

Det skapas förståelse för rånarnas agerande. De får ett sammanhang – vänner, uppväxtmiljö, familj eller avsaknad av familj. Som romanpersoner blir de rätt naturligt en blandning av hjältar och samhällsoffer.

”Helikopterrånet” är fiktion, om än baserad på en verklig händelse. Så långt inga problem.

Men liksom de så kallat självbiografiska romanerna hamnar den i en förvirrande gråzon när det framhålls att författaren har intervjuat fyra av de som dömdes för helikopterrånet, nu frigivna.

Jonas Bonnier sägs ha fått tillgång till unika uppgifter. De fyra är tackade och namngivna i efterordet.

De kan förstås ha slagit i honom vilka lögner som helst. Han utger sig absolut inte för att vara grävande journalist. Men det ges hur som helst en föreställning av att han vet mer än polisen och att boken avslöjar dessa hemligheter.

Det är svårt att värja sig mot informationen om författarens särskilda insikter. Det är omöjligt att inte ägna sig åt att gissa vad som är ”sant” och vad som är påhitt i ”Helikopterrånet”.

För det är ju trots allt där en hamnar som vanlig läsare. Helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga har hänt och är fortfarande ett mysterium. Som vi suktar efter lösningen på.

Efteråt sen boken är slut blir jag besatt av Västbergarånet. Det är effekten. Jag springer ut och köper Håkan Lahgers dokumentära skildring ”Helikopterpiloten” från 2013. Den har kommit i en pocket som jag sträckläser. Jag läser otaliga gamla nyhetsartiklar och till och med flashbacktrådar. Inser också att det redan finns en annan romanversion, utgiven på egen bekostnad av en de utpekade rånarnas – tidigare – vän och kollega.

Ytterligare en ingrediens gjorde att det här rånet blev särskilt omsusat. Nämligen det faktum att en av gärningsmännen var en välkänd bildproducent som arbetat för TV4 med bland annat ”Idol” och jobbat med superstjärnor som Madonna. Denne Alexander Eriksson tillhörde ”medieetablissemanget”, han hade karriär och villa, förvisso även missbruksproblem. Men helikopterrånare!?

I Håkan Lahgers reportagebok står Alexander Erikssons osannolika medverkan som helikopterpilot i fokus. Han nekade till brott och överklagade så långt det gick. Lahger vänder och vrider på varenda sten i Erikssons närhet. Utan att därmed påstå sig ha hela sanningen.

I Jonas Bonniers roman finns ingen Alexander Eriksson-karaktär. Piloten är en helt annan person.

I Jonas Bonniers roman får vi också reda på vart säckarna med 39 miljoner i kontanter har tagit vägen. Vilket gör brottet ännu mer spektakulärt och imponerande. Film och tv har lärt oss att älska gentlemannatjuvar. Jonas Bonnier inrättar sig elegant i genren.

Helikopterrånet och rapporteringen kring det skapade en myt. Romanen fulländar den. Även om blandningen av fakta och fiktion stör mig – är ”Helikopterrånet” på sätt och vis en utmärkt bekräftelse på sagans makt över verkligheten.

FAKTA: Ny bok av Jonas Bonnier, "Helikopterrånet" (Alberts Bonniers förlag)