Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RECENSION: David Batra njöt av kvällen – publiken försökte njuta mellan skrattkramperna

/
  • David Batra uppträdde på Å-krogen på onsdagskvällen och Arbetarbladet såg en gnista tändas i honom.
  • Även Gerda Bylund får ett högt betyg av Arbetarbladets recensent.
  • David Batra spexar för kamerorna.
  • Farzad Nouri övertygade, precis som alla denna kväll.
  • Greger Norling, inflyttad från Småland, gjorde sina första tre stand up-minuter med den äran.
  • Å-krogen var fullsatt kvällen till ära. Hundratalet var på plats i den lilla lokalen.

Annons

Det borde vara en speciell känsla för en komikerstjärna som David Batra att komma in på Å-krogen för första gången (Det här var ju faktiskt hans första framträdande på Gasta). Detta till trots finns ett signerat foto av honom på väggen som om han varit där redan. David Batra är helt enkelt så stor i komikersverige att man gärna får det att verka som om han välsignat en med sin närvaro, alternativt att Gasta-styrelsen satt upp honom där och tänkt "en gång" ska minsann han David Batra vara här också.

Med speciell känsla tänker jag mig att det var just sådana här ställen han drog skämt på för längesedan, när han slog igenom. Trånga, svettiga och träiga lokaler med ölmärken som främsta inredningsdetalj. En uppenbart felaktig tanke, även de flesta riktigt erkända komikerna reser runt på mindre ställen för att pröva nytt material – men ändå – det känns som en kväll där stjärnan som "breakat" för många år sedan på nytt får smaka på hur det var att göra just det. Han njuter – publiken försöker njuta mellan skrattkramperna.

David Batra kör över publiken. Det blir svenska män med tandoori-bränna, en Indienresa med ett pinsamt avslöjande, livvakter i badkar och dansk Kahlúa – bara för att nämna några inslag. Publiken i den fullsmockade Å-krogen kastas från prekära vardagssituationer till mer David Batra-specifika problem – exempelvis om hur det är att vara tillsammans med en politiker. Allt går i en rasande takt.

Det rimliga är att David Batra alltid är så här skicklig, det är tänkbart att det finns en hel del rutin på det där med att dölja att han går just på rutin. Men detta är nåt annat, det tändes en gnista i David Batra. Gasta och trånga, svettiga, träiga, fullsmockade Å-krogen tar ut det bästa ur de bästa.

I en sektion av sitt framträdande upprepar David Batra "Man vill ju inte ha sanningen" som ett mantra. Nu är det signerade fotot på honom på väggen en sanning. En annan sanning är att en stand up-kväll inte blir bättre än så här.

För innan David Batra kör över publiken så har både Farzad Nouri och Gastas egen Gerda Bylund gjort det samma. Nouri med skämt om stora lår och det outtömliga ämnet om bemötande för någon med utländsk ursprung. Bylund med ett lysande set om att vara på väg att bli tant på allvar som får publiken att kippa efter andan.

Gastas MC Hans Carstensen brukar tjata på Gerda Bylund att hon ska sluta sitt jobb som bibliotekarie och börja turnera i stället, berättar han. Vanligtvis ett dåligt råd, alla kan inte bli som David Batra – men nu står det i tidningen också och Gerda Bylund bidrar i högsta grad till femman här intill.

Annons