Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Elvis lever som Fröken

Fröken Elvis har varit i Gävle. Vi såg en musikföreställning med ett ungt band som både hyllar klassiska låtar och ger perspektiv på myten Elvis Presley.

Elvis är död men Fröken Elvis lever. Sannerligen. Inte anade jag att The King kunde återvinnas på detta viset.

Försök utplåna bilden av alla klibbiga, rockande coverartister i guldlamé. När svenska bandet Fröken Elvis recyclar Elvislåtar är det inte så simpelt som enbart hyllning utan en upptäcktsfärd i en annan tids värderingar och en avdramatisering av den sexiga sammetsrösten.

Det känns i hela kroppen när Camilla Fritzén sjunger om en ensam mamma ”I betongen”; ”hur ska hon kunna fixa allt/ med kylen tom, elementet kallt”. Några känslor har jag i sanningens namn aldrig haft för ”In the ghetto”. Inte min musik, inte min idol. Även om man måste erkänna att han är kulturhistoria.

Fröken Elvis bildades så sent som förra året men finns redan på album. Fem svenska musiker spelade in Elvis Presley-låtar till nya svenska texter och nya arrangemang. Nu turnerar de med sin show som innehåller mycket mellansnack. Strödda reflektioner över livet. Apropå ett liv som inte precis slutade lyckligt. Elvis hade prestationsångest – men det kan ju drabba vem som helst. Om man bryr sig för mycket om vad andra tycker riskerar man att bara tänka på sig själv, är en annan fundering.

Ett band med enbart kvinnliga medlemmar – det hade inte heller varit lika självklart i Elvis 1950-tal. I ett spexigt nummer kommer dammvippa och stekpanna fram.

Fröken Elvis framträdande var höstens första ”Musiksoppa” som serveras för Gävlepubliken av Region Gävleborgs kulturavdelning på onsdagen. Arrangemangen hålls vid lunchtid på Söders Källa. Nu var det utsålt och en entusiastisk publik som det ryckte i benen på. Fröken Sverige svängde.

Men det anmärkningsvärda är egentligen rösterna. Fritzén och hennes bandmedlemmar har tillägnat sig det där släpigt väloljade och sensuella i Elvis stämma och gjort den till sin. Lätt som en plätt tycktes det. Den manliga myten får sig en knäck och som ni förstår lyser helgonglorian med sin frånvaro i den här föreställningen. Fröken Elvis gillar förstås Elvis men förhållandet till megakändisen som kallades kungen är synnerligen coolt.

Låten ”Devil in disguise” har fått följande nyöversättning: ”Du går som en ängel/Ser ut som en ängel/Ler som en ängel/Men jag ser klart/Du är en jävla psykopat”. Textrader som orsakar jubel vid lunchborden i Söders Källa.

En systerduett och en irländsk folksång a cappella är andra höjdpunkter. Folksången om olycklig kärlek sägs ha varit Elvis älsklingsmelodi och spelades på hans begravning. I Fröken Elvis version skulle den kunna återuppväcka honom från de döda. I så fall kan han få vara med i fröknarnas fanclub.

Fotnot. Fröken Sveriges föreställning framförs även på Musikverket i Sandvikens Kulturcentrum i kväll onsdag 30 september och 1 oktober i Söderhamn och Delsbo.