Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: En orgie i korruption

AB Kultur har sett "The Nile Hilton incident" som har Sverige- och Gävlepremiär på bio fredag 29 september.

Annons

"The Nile Hilton incident" är en svensk film – på arabiska. Den har sin svenska premiär i dag men är redan vida omtalad. Juryns stora pris på amerikanska Sundancefestivalen i vintras, det är, ja, hur mäktigt som helst.

"The Nile Hilton incident" ska visas världen över. I Frankrike har den redan setts av 370 000 biobesökare.

Och jag förstår varför. "The Nile hilton incident" är en spännande och skitig thriller om moraliskt och samhälleligt förfall. Den berättar ömsint om den enskilda människan, mot en samtidshistorisk politisk bakgrund. Allt i ett!

Fares Fares spelar Noredin – en korrumperad polis i en korrumperad polismyndighet i en korrumperad stat. Platsen är ett dammigt, kaotiskt Kairo där protesterna på Tahirtorget 2011 väntar på att hända.

På hotellet Nile Hilton hittas sångerskan Lalena mördad. Tjänstgörande kriminalare beställer räkor och mango från room service, som han sätter i sig framför kroppen i dess pöl av blod, det gäller att passa på. Noredin själv plockar på sig hennes kontanter.

Ändå är det han som inte riktigt kan släppa fallet när åklagaren senare avskriver brottet som självmord. Det finns ett vittne, en sudanesisk städerska som sett en man lämna hotellrummet.

Noredin följer spåret och filmen följer honom genom Kairos gator, till hans sunkiga lägenhet, till polisstationen där tortyr är rutin, till nattklubbar, till politikernas lyxvillor bakom murar. Noredin tar även hand om sin åldrade far – som låter sig tvättas men vägrar ta emot sonens ihoprullade, blodiga sedlar.

Korruptionen är vardag, det vill säga norm. "The Nile Hilton incident" demonstrerar rasande effektivt hur pengar urholkar rättssystem och demokrati. Men inom den sorgsne Noredin finns kanske trots allt en rest av känslan för rätt och fel.

"The Nile Hilton incident" har genrens klassiskt nergångna polis, utan att han för en sekund uppfattas som kliché.

"The Nile Hilton incident" har också en intrikat deckargåta. Den har en massiv Kairo noir-känsla – sönderfallet är nära, det anas i varje bild.

Men den har framför allt Fares Fares makalösa porträtt av en människa som är deformerad av sitt sociala sammanhang men fortfarande människa.

Regissör är Tarik Saleh som tidigare gjort bland annat animerade framtidssagan "Metropia" och dokumentären "Gitmo". Båda framgångar för det svenska produktionsbolaget Atmo. Som nu står bakom "The Nile Hilton incident". Producent är också den här gången förra Gävlebon Kristina Åberg.

FAKTA: "The Nile Hilton incident", film i regi av Tarik Saleh. Med Fares Fares, Hania Amar, Yasser Ali Maher m fl. Visas på Filmstaden Gävle, Roxy/Star, Sandviken, Tierps bio.

Annons