Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Feelgood för oss surtanter

I serieromanerna har kvinnor rätt att vara sura, tråkiga, gamla och osminkade. Det är en befriande, att det finns en sådan plats. Kanske för att serieromanen är en obelastad kulturform och för att det finns många jättebra kvinnliga serieromanskapare.

 Ta kufiga tanten Barbro i Anneli Furmarks ”En sol bland döda klot”.

Ta folkilskna 49-åringen Elfriede, skapad av Åsa Grennvall.

Ta trumpna tonåringen Ingrid med stripigt hår i Hanna Gustavssons ”Nattbarn”.

Ta Lena Sjöbergs håglösa fabriksarbetare i rimsagan om ”Ingamaj”.

Och nu Marja, en bister pensionär. Hon ses aldrig le. Åtminstone inte sedan hennes fru Ann gick bort.

Serieskaparen Bitte Andersson berättar om 76-åriga Marja i ”I slutet av regnbågen”.

Marja hamnar på det HBTQ-certifierade seniorboendet Plejaderna medan hennes lägenhet ska renoveras. Marja och Ann levde hela sitt liv tillsammans som ett par i hemlighet men på Plejaderna låter sig den buttra damen motvilligt dras in i en varm och queer gemenskap. Hon tillåter sig till och med att bli förälskad på nytt.

”I slutet av regnbågen” är Bitte Anderssons serieromandebut och sägs vara inspirerad av intervjuer med äldre HBTQ-personer. Insprängt i berättelsen finns återblickar på 70-, 80- respektive 90-talet som Marja och några andra av romankaraktärerna upplevde tiderna, i en snabbspolning av samhällsutvecklingen och av attityder.

Marja säger inledningsvis inte mycket, utom när hon talar med sin döda partners spöke. Hon äter mikromåltider på sitt rum och dissar Plejadernas gayfilmkvällar. Utan Ann känner hon sig ensammast i världen.

”I slutet av regnbågen” är i mycket en roman om sorgebearbetning. Marja har all anledning att slippa smila upp sig. Men hon behöver komma ut, både ur sorgen och garderoben.

Det är superfint berättat, en respektfull kärleksskildring, gjord med omväxlande bildspråk och filmiska klipp. Nästan som manuset till en hollywoodsk romkom. Förutom då att Marjas kärva integritet lyckligtvis får bestå. Hennes enda eftergift för utseende- och uppförandekraven är att tvätta håret, välja en prydlig blus till byxorna och vinkla mungiporna en millimeter uppåt. Världens alla misslynta Marjor, förenen eder!

FAKTA: Ny bok av Bitte Andersson, "I slutet av regnbågen" (Syster förlag)