Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RECENSION: Fullsatt på Gasta med Soran Ismail

Inledande gästliraren Pernilla Hammargren har tidigare jobbat med P3 ”Humorhimlen” och driver nu den feministiska klubben ”Stand Up yours” i Stockholm.
Hennes släpiga och lakoniska skämt leder till många bubblande skratt i publiken. Hon gör ett intressant och särpräglat gig som slår an tonen och känslan av att inte veta vad som väntar.

Mystiken tätnar när komikern Michel Sanchez tar över stafettpinnen. Hans framförande kan bäst sammanfattas som komiska oneliners med bisarr slutkläm. Sanchez orörliga stil på scenen i kombination med den monotona rösten gör honom till en intressant kontrast till kvällens övriga uppställning.

När kvällens dragplåster till sist går på scenen känns det till en början trevande. Sorans blick är sömnig och utan glöd och giget inleds mer som en föreläsning med ett spretande budskap än som standup. Å ena sidan säger han att 80- och 90-talisterna är lata, politiskt korrekta och kränkta. Fast i samma andetag tycker han att vi alla ska vara toleranta och respektera varandras olikheter. Logiken är inte klockren.

Men sen lossnar det och Soran kommer igång ordentligt. Han är lite som en italiensk kock som förlitar sig på råvarorna i skämten och verkliga detaljer från vardagen.

Hans passage om terrormisstänkte Mutar Muthanna Majid i Boden är otroligt rolig och sätter fingret på flera ömma, men väldigt underhållande punkter.

Soran vågar också hela tiden ta sig bortom

de lågt hängande frukterna, som alltid finns inom räckhåll för en komiker. Och istället lyckas han också faktiskt säga något, vilket han gör även denna fullsatta och stämningsfulla kväll på Gasta.

Soran lyckas för att han gör smart humor av allvar, istället för humor av det som redan är galet.