Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Hans sångröst och charm är allt

Det är omöjligt att inte charmas av estradören Mattias Enns fantastiska sångröst och personlighet, konstaterar vår recensent efter en nostalgikväll på Gävle Teater.

Mattias Enn är klädd i frack och cylinderhatt och hälsar oss välkomna ombord på Svenska Amerika linien mellan Göteborg och New York. Det är en resa som ”bara” tar nio dagar. Sedan för Enn oss med trygg hand genom ett nostalgiskimrande tidigt 1900-tal där miljonärer och filmstjärnor brer ut sig i första klass och övriga passagerare delar på utrymmet som blivit över på Sveriges ståtligaste kryssningsfartyg.

Göteborgsredaren Dan Broström lyckades hålla igång bolaget Svenska Amerika-linien ända fram till 1975. Då tog billiga charterflyg, ökade lönekostnader och oljekris knäcken på det anrika bolaget.

Riksteaterns uppsättning blåser tjusigt liv i en svunnen tids dekadens och sorglöshet med musik av Karl Gerhard, Cole Porter och Evert Taube.

Kupletterna duggar tätt men det är ändå klassikerna som Taubes ”Så länge skutan kan gå” som är mest minnesvärd och kärleksfullt tolkad. Mattias Enn lyckas mejsla ut en mängd fina nyanser genom sin välartikulerade sång och uttrycksfulla skådespel, lagom till första aktens avslutning på Gävle teater.

Kvällens höjdpunkt är utan tvekan Enns skådespeleri. Han ger liv åt en kokett och mycket underhållande servitör som sett både det ena och det andra genom sin långa tjänstgöring i de gyllene salongerna.Och även smålänningen som investerat sina besparingar i ”säkra” Krüger-aktier och blir lurad på sitt värdefulla patent, blir till en eftertänksam och intressant karaktär som är målad i flerfärgade nyanser.

Föreställningen vore heller ingenting värt utan Mattias Enns fantastiska sångröst och charm. Vi varnas exempelvis i programbladet att Mattias Enn artikulerar så tydligt att det finns risk att melodierna kan fastna i huvudet.Och vid applåderna berättar han att hans skiva är gratis – men att den obligatoriska kramen efteråt kostar 100 kronor.

Fakta: "Svenska Amerika Linien", med Mattias Enn och pianisten Lotta Hasselquist. Produktion: Birgitta Persson, Riksteatern. Ljud, ljus och turnéledare: Lars Holmberg. Scenograf: Annika Sundqvist.På Gävle teater 24 november 2016.