Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RECENSION: Malena Ernman trollband en överförtjust publik

/
  • Malena Ernman imponerade på Arbetarbladets recensent under den traditionella julkonserten på Gävle konserthus.
  • Malena Ernman imponerade på Arbetarbladets recensent under den traditionella julkonserten på Gävle konserthus.

Annons

Det är lite av en jultradition nu, att se Malena på hemmaplan någon vecka innan dopparedan. Men showen är till formen inte traditionell och har förändrats mycket mellan åren.

Årets upplaga med gästen Lasse Berghagen är den mest skojfriska hittills - mestadels på grund av just Berghagen.

Duon ironiserar över att han är en bufflig man som tar plats och det är just också vad han gör i showen. För att vara en gästartist tar han extremt mycket utrymme även om hans sittande inledning känns oengagerade. Men när han får av sig kavajen och gjort sig av med stolen blir han ett strålande komplement till Malena.

Kombinationen av Berghagens busiga upptåg harmonierar fantastiskt väl med Ernmans fantastiska sång, Jan Bengtsons flöjt, Mats Bergströms gitarr och Svenska stråkensemblens elegans.

Duon Berghagen och Ernman pressar varandra att våga sig utanför manus och har så roligt på scen att det är svårt att inte låta mungiporna ryckas med.

Borde Berghagen kanske rentav bli en permanent gäst i Ernmans julshow? Frågar man den överförtjusta publiken på konserthuset är svaret inte svårt att lista ut.

Kvällens vackraste arrangemang är kanske ändå klassiska "Stilla natt". Det filmiska introt med stråkar möter upp den minimalistiska ljussättningen och Ernmans lena stämma.

Men även Andrew Lloyd Webbers "Pie Jesu" når till nya höjder tack vare Malena.

Någonstans där lyckas hon även väva in att hundratusentals svenskar utvandrade för 100 år sedan. Precis som många människor nu invandrar till Sverige på flykt från sitt eget land.

– De har samma drömmar om ett bättre liv som för 100 år sedan, säger Malena.

Årets upplaga av Ernmans julshow är den varmaste och hjärtligaste som vi sett de senaste åren.

Tack vare Berghagen blir tilltalet folkligare än någonsin och den gigantiska kristallkronan på scenen har symboliskt nog – flyttats i skymundan jämfört med tidigare år.

2013: Sakral julstämning med Malena Ernman

2014: Antirastisk julstämning med Malena Ernman

Annons