Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillat är godast

/
  • Grillad fänkål. Enkelt och gott.
  • Lammfärs passar extra bra att grilla, eftersom den är lite fetare än nötfärs.
  • Grillad färskpotatis är förvånansvärt gott.
  • Ansjovis och västerbottensost hamnar i den suveräna såsen som är som gjord för lammkött.
  • En fräsch somrig salsa med smak av jordgubbar, persika och mynta.

Så länge det står sommar på schemat dukar vi upp till grillfest med härligt somriga tillbehör för alla smaker. Enkelt och snabbt.

Annons

Är det någonting som jag vill predika om när det gäller sommarmat i allmänhet och grillkäk i synnerhet, så är det att tagga ned på ambitionsnivån. Gör det enkelt för dig.

Du behöver inte åka miltals för att hitta det perfekta köttet, marinera i flera dygn och ägna timmar åt piffiga såser och utsökta tillbehör.

Det går alldeles förträffligt att ta det som råkar finnas till hands. Oavsett om du har ha en gårdsbutik inom cykelavstånd eller en lanthandel med skralt utbud. Försök att tänka flexibelt och okomplicerat. Det är trots allt sommar och tid för minimala ansträngningar.

Samma sak när det gäller själva grillningen. Det är ingen raketforskning vi pratar om. Våga ta kommandot vid grillen. Även om du är van vid att någon annan sköter jobbet. Det handlar mest om självförtroende, tålamod och lite eftertanke.

Grilltips:

Vänta: Kolen ska vara grå som en raggsocka innan det är dags att sätta igång. Det ska knappt gå att hålla handen över. Det tar längre tid än du tror.

Torka av: Kött och annat ska vara så torrt som möjligt så att fett och olja inte droppar ned och fattar eld. Förkolnad mat gör ingen glad.

Skilj på direkt och indirektgrillning: Gör en avdelning med kol och en utan. Den med kolen blir varmast, där fixar du ytan. På den utan kol låter du maten stekas klart utan att riskera att brännas vid.

Använd locket: Då fungerar grillen precis som en ugn. När ytan är klar lägger du på locket och låter grejerna gå klart. Lyft inte för ofta, utan se det som en ugnslucka.

Sträck på dig: Du kan. Alla kan. Enda sättet att lära sig grilla är att träna.

-----

Recept:

Persikosalsa med jordgubbar och mynta

Till 4-6 portioner, 15 minuter

3 mogna persikor

1/2 l jordgubbar, i kvartar

1 jalapeño, strimlad

3 salladslökar, finskurna

2 msk olivolja

1 kruka mynta, finskuren

2 msk finhackad syltad ingefära

2 lime

flingsalt

Skär ett kryss i persikorna och doppa dem i 30 sekunder i kokande vatten. Låt svalna och dra av skalet. Tärna fruktköttet.

Blanda försiktigt persika, jordgubbar, chili och salladslök. Det blir bäst om du använder händerna. Tillsätt olivolja, mynta och ingefära. Pressa över lime och smaka av med salt. Låt stå och samla smak i kylen medan du gör i ordning grillen.

Ansjovissås med citron, svartpeppar och västerbotten

Till 4 portioner, 10 minuter

2 dl crème fraiche

cirka 1/2 dl riven västerbottensost

4-5 ansjovisfiléer + lite spad

1 citron, skalet

nymalen svartpeppar

ev. färsk oregano

Blanda crème fraiche och västerbottensost. Finhacka ansjovisfiléerna och blanda tillsammans med lite spad och rivet citronskal. Peppra generöst och smaka av. Om du vill kan du ha i finhackad färsk oregano.

Smokey Spuds

Till 4 portioner, 40 minuter

cirka 1 kg kokt färskpotatis

Marinad:

2 tsk liquid smoke

2 msk finhackad färsk salvia

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk rökt paprikapulver

2 msk olivolja

flingsalt

Skrapa och koka potatisen nätt och jämt färdig.

Blanda övriga ingredienser till en marinad i en stor ziplockpåse eller dubbla vanliga plastpåsar. Lägg i potatisarna och blanda runt försiktigt. Låt ligga och samla smak så länge som möjligt, gärna ett par timmar.

Trä sedan upp på dubbla spett och grilla tills de får fin färg, cirka fem till tio minuter.

Maffiga lammfärsbiffar

Till 4 portioner, 25 minuter

500 g lammfärs

3 msk vatten

2 vitlöksklyftor, rivna

3 soltorkade tomater, finhackade

1 knippa persilja

1 kruka mynta

1 tsk rökt paprikapulver

2 tsk spiskummin

1/2 tsk kryddpeppar

1 tsk chilipeppar

salt

nymalen svartpeppar

olivolja

Blanda färs, vatten, vitlök och tomater till en smet. Hacka örterna och blanda ned dem med de övriga kryddorna i smeten. Gör en liten provbulle och stek om du vill smaka av.

Fukta händerna och forma till fyra stora biffar. Pensla generöst med olja.

Lägg på het grill och låt få färg på båda sidorna innan du lägger dem vid sidan av kolbädden och låter grilla klart under lock, cirka fem till tio minuter beroende på hur tjocka de är.

Grillad fänkål

För 4 portioner, 25 minuter

2 fänkålsstånd

olivolja

flingsalt

1 citron, skalet

Skär fänkålen i kvartar, se till att rotändan håller ihop. Finhacka "dillen" och häll ned i en ziplockpåse eller dubbla plastpåsar tillsammans med en skvätt olivolja, en nypa flingsalt och rivet citronskal. Lägg ned fänkålen, förslut påsen och gnid in ordentligt. Grilla i 15-20 minuter, vänd då och då.

Att dricka till

Voss Estate Reserve Pinot Noir (92189),139 kronor.

Les Lauzeraies Tavel (2724), 109 kronor.

Alkoholfritt: Jacob's Creek UnVined Rosé (1907), 59 kronor.

Mer läsning

Annons