Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Receptet på matteframgång

Svenska elevers matematikkunskaper sjunker som en sten. Möt några entusiaster med ett framgångsrecept på Mattecentrum på Göranssonska skolan.

I Gävle och Sandviken finns den ideella föreningen Mattecentrums räknestugor. Nu utökas satsningen till två kvällar i veckan i Sandviken. Volontärer hjälper ungdomar från högstadiet till komvux med att räkna matte.

Erik Kempe går i tvåan i gymnasiet och drömmer om att så småningom arbeta som stridspilot. Men om han inte lyckas med det vill han bli ingenjör och då är det viktigt att ha matten att falla tillbaka på. Han sitter i ett tyst klassrum med tio andra och två volontärer som hjälper eleverna på Mattecentrum. Alla är där på sin fritid för att de gillar matematik.

– Problemet med den svenska skolan är att det är för lite disciplin och studieflit och för mycket stoj. Jag gillar utbildningsminister Jan Björklund (FP). Han står för ordning och reda, säger Erik Kempe.

Sverige har blivit sämst i klassen. Svenska elevers resultat i matematik har försämrats i rekordtakt i Pisa-undersökningen. Lärarförbundet beskriver läget som "extremt allvarligt".

Sebastian Ahlström har fått koll på derivata och sitter och räknar.

– Jag tror problemet i skolan är bristen på engagemang och ambitioner hos elever. Alla vill inte extraplugga matte på kvällarna. Sedan handlar det om lärarnas kompetens, många kan inte förklara så lärarna förstår. Men våra lärare på Göranssonska skolan är högutbildade och är själva ingenjörer, säger han.

Se vårt tv-inslag här.