Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redacted

/

Redacted
Regi: Brian De Palma
Med: Patrick Carroll, Rob Devaney, Izzy Diaz, Mike Figueroa, Ty Jones, m fl
(SandrewMetronome)

Annons

Brian De Palmas film om Irakkriget har fått känslorna att koka i USA. De Palma har i stort sett anklagats för landsförräderi. Men så är det inte heller någon vacker bild av de amerikanska styrkorna som visas upp.

Gjord som en "fake" dokumentär där en av soldaterna själv filmar killarna i sitt förband kommer man nära jargongen, svetten, rädslan och den rasistiska attityden.

Utgångspunkten är en verklig händelse. Amerikanska soldater våldtog och mördade en 14-årig flicka ( i filmen är hon 15). När de ändå var i gång mördade de också i stort sett hela hennes familj. Men innan vi är där har vi fått se en amerikansk soldat slitas i bitar en en bomb, en gravid irakisk kvinna skjutas ihjäl vid en vägspärr och soldaten som säger att han inte kände någonting då han dödade henne.

Att döda en "sandnigger" var som att ha ihjäl en kackerlacka. Andra i förbandet reagerar mot rasisterna men hotas till livet för att hålla tyst om övergreppen. Slutscenerna med rader av dödade irakier är bland det värsta och mest känslostarka som visats på film. Glöm "Black Hawk Down", "Rescue Mission" och allt vad filmerna heter.

Det här är ett kliv rakt ut i ett helvete du inte ens kan föreställa dig. Och som du inte skakar av dig i första taget.

Fotnot: De soldater som begick de övergrepp filmen bygger på greps faktiskt och straffades. Något De Palma inte nämner.

Mer läsning

Annons