Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen ger tydliga besked

Annons

I arbetarbladet 14 augusti skriver Lena Sommestad (S) och Björn Karlsson (S) att regeringen inte ger klart besked om de statliga bolagens framtid och därmed inte tar ansvar för Sverige och kommande generationer. I själva verket är situationen den omvända.


Regeringen tar ansvar för de statliga bolagens framtid och svensk industris energiförsörjning. Vi ger också tydliga besked.

Moderater anser att en försäljning av delar av Vattenfall, på det sätt som Centerpartiet nyligen föreslagit, inte är aktuell i dagsläget. Det finns inte någon intressent som är villig att köpa delar av Vattenfall med målet att vara med i omställningen till ren och ny energipolitik. Om en sådan intressent dyker upp får frågan diskuteras och det är inte omöjligt att en kompromiss mellan regeringspartierna äger rum. För oss Moderater är det särskilt viktigt att intäkterna det skulle generera i så fall hanteras med stort ansvar för stadsfinanserna.

Moderaterna och Alliansen sysslar inte med ideologiskt försäljning av statliga bolag, men måste ta ansvar för att de tillgångar vi äger gemensamt används och utvecklas på bästa sätt. Ibland är staten inte den bästa ägaren för svenska skattebetalare. Regeringen ger tydliga direktiv till statliga bolag och tar ansvar för svensk energiförsörjning.

Den energiöverenskommelse vi inom Alliansen träffat möjliggör bättre förutsättningar för oss att kunna exportera klimatvänlig energi till övriga Europa. Att Vattenfall i sin nuvarande form dessutom kan påverka energipolitiken ute på kontinenten ser vi också positivt på. Alliansens energiöverenskommelse innebär minskad användning av fossila energikällor samtidigt som kärnkraften inte förtidsavvecklas. Vi vill fortsätta arbetet med att utveckla statliga bolag och energiförsörjningen på bästa sätt.

Ulrika Karlsson (M), riksdagsledamot Uppsala län

Kenneth Holmström (M), Älvkarleby

Mer läsning

Annons