Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen kräver att gränspolisen hittar fler gömda migranter

Gränspolisen i Gävleborg letar upp ungefär 120 personer per år som av olika skäl ska lämna landet. Vissa av dem lever gömda och jobbar svart för att klara sig i Gävle.
– Vi har polisanmält ett par arbetsgivare som använde svartjobbare, säger kommissarien Lennart Proos.

Annons

Lennart Proos jobbade tidigare på polisens länskommunikationscentral, LKC, men är sedan februari 2016 ny ansvarig kommissarie på Gränspolisen Gävleborg. Hans grupp verkställer ungefär tio ärenden i månaden.

– Det kan vara antingen att någon dömts till utvisning eller att Migrationsverket vill få hjälp att hitta en person som inte har skäl att vara kvar, säger Lennart Proos.

2015 sökte 160 000 människor asyl i Sverige, vilket är ett historiskt rekord. De flesta som flydde till Sverige kom från Syrien, Afghanistan och Irak. Migrationsverket tror att runt 100 000 personer kan komma till Sverige i år.

I fjol genomförde polisen i Sverige knappt 4 000 av de cirka 11 000 utvisningsärenden som överlämnades av Migrationsverket.

Regeringen vill därför att polisen och Migrationsverket ska effektivisera och bli 25 procent snabbare i verkställandet, berättade Dagens industri i februari.

Många utvisningar blir aldrig av på grund av att hemländerna saknar återvändandeavtal med Sverige. Polisen ska därför bjuda in representanter från hemländerna för att förenkla jobbet att fastställa personernas identitet.

Polisen har också fått krav på fler inre utlänningskontroller och att ta bättre vara på tips och underrättelseinformation.

Framöver kommer det också att bli tuffare för arbetsgivare som anställer svartjobbare som inte har rätt att vara i landet. Polisen vill kartlägga branscherna och aktivt motarbeta företagarna som ligger bakom, vilket Per Löwenberg, gruppchef vid den nationella gränspolisen, tidigare berättat för riksmedierna.

Lennart Proos på Gränspolisen Gävleborg berättar att det är vanligt att gömda flyktingar påträffas när polisen besöker företag i Gästrikland.

– Att personer vi letar efter jobbar svart förekommer på flera företag i många olika branscher. Vi har polisanmält ett antal sådana ärenden. Förutom att en massa skatt går förlorad och att de här människorna blir utsatta, så riskerar ju företagarna själva att råka illa ut när polisen avslöjar dem, säger Lennart Proos.

Gränspolisen i Gävleborg upplever ännu inte något ökat tryck på antalet ärenden från Migrationsverket trots rekordantalet asylansökningar 2015.

– Jag tror att det beror på att Migrationsverket har fullt upp med alla som kommit. Vi har upplevt en minskning av antalet ärenden under första kvartalet 2016, säger Lennart Proos.

De flesta som håller sig gömda vill undvika reglerna i Dublinförordningen, det vill säga att man ska söka asyl i det första EU-landet man anlände till. Men det kan också handla om att man har avvikit från Migrationsverkets boenden eller av andra skäl eftersöks av polisen. Ibland hittar polisen gömda flyktingar i Gästrikland i bostäder efter att ha fått tips, eller i samband med trafikkontroller eller andra polisingripanden.

– Det kan ta tid att hitta dem eftersom vi inte vet var de befinner sig. Ibland hittar vi personen men måste sätta dem i förvar och avvakta det politiska läget i hemlandet, sådant kan ju ändras fort, säger Lennart Proos.

Han vill inte beskriva hur stor gränspolisenheten i länet är, men han avslöjar att den kan komma att förstärkas framöver.

Att vara gränspolis är komplext och besluten påverkar människors liv på ett drastiskt sätt. Men det är någonting man måste lära sig att hantera, menar Proos.

– Jag har varit polis i så många år nu och är väl van. Men man måste alltid ha förståelse för andras situationer, oaktat vad de gjort eller inte gjort. De individer vi jobbar med kan av olika skäl inte kan vara kvar i Sverige och vi har ett beslut och ett regelverk som vi måste följa, säger Lennart Proos.

Läs alla delarna i vår granskning av det dolda samhället:

Anna Norling: Avkriminalisera de papperslösas arbete

Papperslösa tvingas jobba för småpengar: "Det är en slavmarknad"

Allt fler asylsökande väntas gå under jorden

Papperslösa Sahars lön i Gävlebutiken – 26 kronor i timmen

Krönika: Det dolda samhället – problemet som inte finns

Därför granskar vi det dolda samhället

Grova brottslingar tjänar pengar på papperslösa

Ali blåstes av populär krog i Gävle – nu vill han ha revansch

Hårdare konkurrens om svartjobben: "Samhället ser mig som ohyra"

Raia och Hassan anlitas svart av föreningar och organisationer i Gävleborg