Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen måste presentera förslag om skatteutjämningen

Annons

Regeringens ovilja att presentera ett förslag om hur den framtida kommunala skatteutjämningen ska se ut skapar oro i många kommuner. Vill man inte att alla delar av Sverige ska ha samma möjlighet till samhällsservice?

Den helt eniga kommitténs förslag var mycket positiva besked för många kommuner och landsting eftersom det rättar till många av de felaktigheter som finns i nuvarande kostnadsutjämningssystem. Förslagen till förändringar från Utjämningskommittén.08 i välkomnades av lokalpolitiker över hela Sverige och remissvaren är övervägande positiva Det sades då att förändringarna skulle införas från den 1 januari 2013. Om detta ska bli verklighet krävs att regeringen lägger en proposition senast nu under våren.
Det är därför med stor besvikelse som vi – och många andra kommunala företrädare för Centerpartiet runt om i Sverige – nu konstaterar ett en sådan proposition från finansdepartementet saknas på regeringens lista.
Varför, frågar vi oss? Vill man inte att alla delar av landet ska ha samma möjligheter till samhällsservice? Kommitténs förslag till justeringar har en tydlig glesbygds- och landsbygdsprofil, som välkomnas av Centerpartiet och överensstämmer med vår vision om att det ska vara möjligt att bo och arbeta i hela Sverige. Dessutom innebär kommitténs förslag att utjämningssystemet moderniseras och förenklas.

Centerpartiet Gävleborg
Karin Ånöstam
distriktsordf

Hans Jonsson
vice ordf

Mer läsning

Annons