Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen öppnar upp för vargjakt

Regeringen öppnar för jakt på varg och järv utöver skyddsjakten. Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda möjligheterna.

– Jag tycker att det är nödvändigt att vargstammen inte utvecklas så snabbt att särskilt landsbygdsbefolkningen inte hinner anpassa sig, säger miljöminister Andreas Carlgren (c).
Naturvårdsverket meddelade i början av december att riksdagens etappmål för varg- och järvstammens tillväxt är uppnådd med minst 200 respektive omkring 490 stycken i landet. Med anledning av det ger regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att se över hur vargstammen ska hanteras.
Naturvårdsverket ska bland annat ta hänsyn till faktorer som stammarnas storlek och sammansättning och deras geografiska utbredning. Hur många vargar som kan komma att skjutas av vill miljöministern inte spekulera i, utan konstaterar att jakten ska vara ”begränsad och strikt kontrollerad”.
Carlgren vill också ha förslag på hur den genetiska statusen hos den svenska vargstammen, som i dagsläget lider av inavel, ska stärkas. Naturvårdsverket ska där titta på förutsättningarna för och konsekvenserna av inplantering av varg och förflyttning av vargar som naturligt invandrat till Sverige.
– För att verkligen uppnå en gynnsam bevarandestatus i Sverige så är det här den kanske viktigaste frågan, säger Carlgren.
Naturvårdsverkets förslag ska redovisas den 15 februari 2009.