Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen säger ja till extra myggpengar

Regeringen beviljar 5 miljoner kronor i extra pengar för årets myggbekämpning vid Nedre Dalälven.
– Det behövs en möjlighet till akuta insatser ifall nya mygginvasioner uppstår. Detta för att göra situationen uthärdlig för människor och djur i området. Regeringen säkerställer nu detta, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson i ett pressmeddelande.

Det betyder att regeringen tillmötesgår kraven från Barbro Holmberg, landshövding i Gävleborg, och landshövdingarna i Uppsala, Dalarna och Västmanland som i förra veckan skrev till regeringen.

Regeringen tar beslutet under torsdagen efter att ha snabbutrett frågan.

Som Arbetarbladet berättat tidigare är pengarna för myggbekämpning slut efter två stora bekämpningsinsatser i maj och början av juni.

– Fantastiskt! Det känns väldigt roligt att det gick igenom. En eloge till Kia Olofsdotter i Nedab och alla landshövdingar som gick ihop och stod enade bakom ansökan, säger Martina Schäfer, en av de aktiva myggbekämparna, som fick beskedet av Arbetarbladet på onsdagseftermiddagen.

Kia Olofsdotter, vd i Nedre Dalälven Utveckling AB (Nedab), som samordnar bekämpningen:

– Jag blir jätteglad, att de faktiskt tar det på allvar. Det ger oss möjlighet att kunna göra ytterligare bekämpning nu. Man hoppas att de verkligen lär sig av det här och inser att man inte kan dra ner pengarna i budgeten utan att man till nästa år faktiskt skjuter till medel.

Hon säger att hon "nästan inte tror att det är sant", att regeringen tar beslutet mot bakgrund av bland annat miljöminister Åsa Romsons uttalanden tidigare i veckan. I en intervju i TV4 i måndags sa Romson:

"Vi får lite grann förlita oss till vädrets makter och hoppas att det blir så ogynnsamma förhållande som möjligt för den här typen av myggor".

Kia Olofsdotter tror att enigheten med fyra landshövdingar, alla berörda kommunledningar och regionledningen har medverkat till att regeringen nu tar beslutet om extra pengar.

– Det är ett oerhört glädjande besked för de boende i områdena kring Nedre Dalälven. En stor eloge till miljöministern, säger landshövdingen Barbro Holmberg i ett mejl till Arbetarbladet.

Inför det här året bantade regeringen bidraget till myggbekämpningen från 4 till 3 miljoner kronor. Det motiverades med att man ville pressa fram alternativa metoder för bekämpning av myggen.

Redan på onsdagseftermiddagen började Kia Olofsdotter och hennes kollegor att förbereda en eventuell ny insats mot myggen. Bekämpningsmedel ska beställas och helikopter preliminärbokas.

LÄS OCKSÅ:

Åsa Romsons svar om myggbekämpningen