Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen satsar fem miljarder

Annons

Vi kommer alla ihåg de senaste vintrarna och har klara minnen av problem i trafiken. De som pendlade till sina jobb, både med bilen eller bussen men även via tåget, hade stora problem att ta sig till sina arbetsplatser. Detta skapade en situation som var väldigt kostsam, dels för samhället men även för enskilda personer och företag. En väl fungerande infrastruktur är en förutsättning för Sveriges och Gävleborgs konkurrenskraft. Väg- och järnvägsnätet måste vara robusta och hålla en hög standard för att tillgodose hela samhällets behov.
Vidare ser vi nu att det har börjat blåsa allt hårdare på de finansiella marknaderna och det är därför viktigt att vi kan säkerställa goda offentliga finanser. Detta kräver tydliga prioriteringar. Vi kan inte lova allt till alla. Satsningar i infrastrukturen ett effektivt sätt att hålla uppe sysselsättningen i oroliga tider. Samtidigt är det en god konjunkturstimulerande åtgärd som har använts även tidigare. Därför har regeringen nu lämnat ett viktigt besked.
För att förbättra Sveriges långsiktiga konkurrenskraft och stimulera sysselsättningen vill vi nu investera vidare i Sveriges infrastruktur. Regeringen kommer att föreslå sammanlagt ytterligare fem miljarder under 2012 till 2013. Satsningen ska rikta in sig på framförallt drift och underhåll, reinvesteringar och trimningsåtgärder. Av dessa fem miljarder kommer 3,6 miljarder att gå till järnvägen och 1,4 miljarder att gå till väg. Detta innebär att drifts- och underhållsbudgeten för järnvägen ökar med drygt en tredjedel och för väg med cirka tio procent för nästa år.
Sedan 2006 har vi höjt anslagen till drift och underhåll av järnvägsnätet med cirka 60 procent. Anslagen till drift och underhåll av vägnätet har ökat med cirka 24 procent. Till detta läggs den satsning som nu presenteras. Alliansen tar ansvar för hela Sverige genom att satsa på infrastruktur och stabila statsfinanser.
Tomas Tobé
Riksdagsledamot och ordf. Arbetsmarknadsutskottet (M)

Mer läsning

Annons