Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen sitter löst

Regeringen sitter löst. I alla fall i a-kassefrågan.

På torsdagen enades de rödgröna om två viktiga förändringar i a-kassan. För de första vill de att den så kallade hundradagarsregeln återinförs. Regeln betyder att den som är arbetslös under de första hundra dagarna bara behöver söka jobb i närområdet samt inom det område som han eller hon har utbildning för. Bra förslag. Eftersom det, förutom det ohumana i att en arbetslös Gävlebo tvingas söka jobb i Ystad, innebär att väl kvalificerad arbetskraft (ingenjör, sjuksköterska, vvs-montör, för att ta några exempel) inte behöver söka arbeten inom helt andra branscher. I stället får den arbetslöse tid på sig att hitta ett arbete som matchar kunskapen. Något som även underlättar för arbetsgivare att få kvalificerad arbetskraft.

För det andra vill de rödgröna se över a-kassan för de deltidsarbetslösa. I dag har den som har ett deltidsarbete endast rätt att stämpla i 75 dagar. Den här regeln har inneburit att mängder av människor som har haft jobb, men deltid, av ekonomiska skäl har sagt upp sig för att i stället bli heltidsarbetslösa. Så, en generösare a-kassa för de deltidsarbetslösa är även det ett bra förslag. Eftersom det skulle göra det mer attraktivt för heltidsarbetslösa att ta ett deltidsjobb. Det skulle helt enkelt minska arbetslösheten.

Eftersom Sverigedemokraterna, ovanligt nog, inte stödjer regeringen den här gången kommer regeringen av allt att döma att få se sig tvungna att införa de rödgrönas förslag.

Thomas Tobé, Gävlemoderaten som är ordförande i arbetsmarknadsutskottet, är inte helt oväntat kritisk till de rödgröna förslagen.

– Att på det här sättet undergräva arbetslinjen och dessutom lägga stora ofinansierade bidragshöjningar tycker jag är mycket oklokt, säger Tobé till Sveriges radio.

Okej. Då tar vi det en gång till. A-kassan är inget bidrag. Det är en arbetslöshetsförsäkring, som den anställde betalat in till via medlemskap i a-kassa och via arbetsgivaravgiften, (den del som heter arbetsmarknadsavgift). En finansiering som är överfinansierad med många miljarder.

Med det sagt bör det tilläggas att de rödgrönas förslag är ett steg på vägen. Men det är alldeles för lite. De har nämligen glömt något grundläggande. Nivån på a-kassan.

I dag har endast var tredje arbetslös någon a-kassa överhuvud taget. Av de få som trots allt beviljas a-kassa är det endast 10 procent som når upp till 80 procent av lönen i arbetslöshetsersättning. Det är förödande. Nivån på a-kassan är grundläggande för de arbetslösa. Men den är även grundläggande för oss som har ett arbete. Varför? En a-kassa som vi kan leva på hindrar oss från att konkurrera med våra löner, mot varandra. Det motverkar att våra arbeten säljs till lägstbjudande.