Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen stänger ute människor från arbetsmarknaden

Annons

Arbetslösheten är fortsatt hög samtidigt som många företag får allt svårare att finna arbetskraft med rätt kompetens. Organisationen Företagarna kritiserar regeringen för att ha dragit ned på bristyrkesutbildningar under lågkonjunkturen, utbildningar som kunde ha inneburit att människor hade kunnat ta de jobb som nu växer fram.

Istället för att anställa har var tredje småföretag fått tacka nej till order på grund av brist på personal. Parallellt med en ökad brist på arbetskraft växer sig kön av långtidsarbetslösa allt längre.

I regeringens jobb- och utvecklingsgaranti (JUG) där många som länge utan jobb hamnar, finns nu över 85 000 personer. Bara ett fåtal kan räkna med att få stöd i form av utbildning eller praktik. De allra flesta tvingas till passivitet. JUG fungerar dåligt. Allt för få deltagare kommer ut i jobb, de flesta hamnar istället i Fas 3. Antalet långtidsarbetslösa som anvisas till jobb utan lön, men där istället arbetsgivaren får ett statligt bidrag från Fas 3, ökar kraftigt.

Nu har drygt 24 000 personer sådana placeringar, vilket är en fördubbling efter årsskiftet. I Gävleborg har antalet vuxit från 484 till 1372 personer, en ökning med hela 183 procent.

Fas 3 är en återvändsgränd. Att erbjuda utbildning är här inte tillåtet. Istället för att ge människor nya chanser till jobb, stängs de ute från den reguljära arbetsmarknaden. Det är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser och skattepengar.

Välfärden kräver att fler arbetar. Sverige behöver en politik för fler arbetade timmar. Varje arbetad timme behövs – alla kan bidra. Med fler jobb växer landets ekonomi. En regering som slösar bort den resursen och låter långtidsarbetslösheten bita sig fast, brister i ansvar.

Vi vill se växande och lönsamma företag, den som investerar och tar ansvar ska kunna tjäna bra på det samtidigt som anställda ska ha bra löner och bra villkor. Ett konkurrenskraftigt näringsliv som skapar jobb förutsätter utbildad arbetskraft. Möjligheter och nya chanser till utbildning är nyckeln till ett inkluderande arbetsliv.

Därför vill vi investera i utbildning. Det ska vara lätt att komplettera eller fylla på sina kunskaper. Vi vill bygga ut vuxenutbildningen och ge fler möjligheter att studera på folkhögskolorna. Den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen ska vara av god kvalitet och leda till jobb. Vi vill bygga ut och höja kvaliteten i högskolan. Vi vill allt detta just därför att vi Socialdemokrater alltid sätter jobben först.

Ylva Johansson
vice ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott (S)


Raimo Pärssinen

riksdagsledamot (S), Gävleborg
 

Mer läsning

Annons