Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen tillsätter utredare efter IT-skandalen

Artikel 1 av 4
IT-skandalen på Transportstyrelsen
Visa alla artiklar

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen höll statsminister Stefan Löfven presskonferens på måndagen.
– Det är ett haveri, det har jag sagt tidigare och det står jag för. Det är synnerligen, allvarligt, sade Stefan Löfven under presskonferensen.

Under presskonferensen berättade statsministern bland annat regeringen tillsatt en utredare för att granska vad som hänt i IT-skandalen.

– Framförallt ska människor känna sig trygga med att deras personuppgifter och annan skyddsvärdig information hanteras korrekt, sade Stefan Löfven under presskonferensen.

Enligt Stefan Löfven fick han reda på it-läckan i början av året, i samband med att Transportstyrelsens generalsekreterare delgavs misstanke om brott.

– Jag fick information om detta i januari i år, men regeringskansliet har agerat långt innan det, sade statsministern.

Även representanter från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten deltog under pressträffen. Under presskonferensen meddelade Stefan Löfven också att delar av Transportstyrelsens styrelse kommer att bytas ut, rapporterar Expressen. En ny lagstiftning är också på gång, berättade statsministern. Den beräknas kunna träda i kraft från och med 1 januari 2018.

IT-skandalen handlar om att känsliga uppgifter från Transportstyrelsen hanterats av personal i andra länder. Det gäller bland annat uppgifter om vägar, broar, tunnelbanor samt hela körkortsregistret. Om informationen hamnar i fel händer kan den innebära en fara för rikets säkerhet.

– Regeringen kommer att lägga förslag så att det sätts en skarpare gräns över vad som är möjligt att överhuvudtaget utkontraktera, sade Stefan Löfven under presskonferensen.

Transportstyrelsens generalsekreterare Maria Ågren fick sparken från sin post i januari. Hon kände till de röjda sekretessbelagda uppgifterna. Hon dömdes också till att betala ett strafföreläggande på totalt 70 000 kronor eftersom hon undertecknat ett undantag som bröt mot svensk lagstiftning.

Förra veckan kom beskedet att Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg lämnar sin post. Det meddelades vid en presskonferens av infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Regeringens hantering av händelsen har anmälts till Konstitutionsutskottet, KU, som nu ska granska regeringens agerande.

– KU kommer att granska hur informationen har delgetts. Jag utesluter inte att åtgärder behöver vidtas, sade Stefan Löfven under presskonferensen.