Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill försämra semesterlönen

I mina ögon gör sittande regering allt för att försämra för den lilla människan och nu har det gått så långt att de även vill att de som redan har det svårt inte längre ska ha råd att ta semester med familjen, skriver Kjell Lindholm, Byggnads avdelning 26.

Annons

Efter tre år med högerkoalitionen vid makten har klasskillnaderna ökat markant. De som tidigare har haft det gott ställt har gynnats av den borgerliga politiken, medan de redan behövande har fått det sämre. Pensionärerna har fått sämre köpkraft, de långtidssjukskrivna ska tvingas ut på en oviss arbetsmarknad där de redan arbetslösa krigar om de få arbeten som finns, arbetslösa har blivit fråntagna rätten till vidareutbildning osv. Listan kan göras hur lång som helst.

Vi som har arbeten kan tyckas gynnade av jobbskatteavdraget, men det avdraget är bara ett sätt att få arbetstagarna att tycka att regeringens fördelningspolitik är bra.

Ett rent röstfiske med andra ord.

I själva verket tjänar en arbetare endast en spottstyver på detta skatte- avdrag. När a-kasseavgifter och bilförsäkringar har höjts återstår inte många kronor av detta avdrag. Ut- över detta har vi inte längre rätten att göra avdrag för avgiften till a-kassan, som de borgerliga för övrigt anser vara ett bidragssystem, när det i själva verket är en omställningsförsäkring.

Nu har det kommit till min kännedom att högerkoalitionen även vill försämra vår rätt till semesterlön och den semesterlönegrundande från- varon enligt en proposition i riksdagen.

I dag utgör semesterlönen vid månadslön 0,48 procent enligt semesterlagen. Detta gör vid en månadslön på 23 000 kronor ett semestertillägg på 1 324, 80 kronor per semesterdag. Enligt högerns nya förslag kommer vid samma månadslön semestertillägget att bli 1 156,90 kronor per semesterdag när semesterlönen sänks till 0,43 procent. Detta gör en förlust på 4 200 kronor per år vid 25 semesterdagar. Dessa pengar kan vara avgörande i vissa familjer om man ska ha råd att åka på semester med sina barn eller inte.

Om en vuxen i familjen är långtidssjukskriven blir det etter värre.

I dag är 180 dagar per år i två hela intjänandeår semesterlönegrundande vid långtidssjukskrivning, och vid sjukdom på grund av arbetsskada är frånvaron i sin helhet semesterlönegrundande under två hela intjänandeår.

Om högerkoalitionen får som de vill, kommer de att begränsa rätten till semesterlönegrundande frånvaro till ett intjänandeår. I praktiken innebär detta att en anställd som är långtidssjuk förlorar upp till 13 dagars betald semester (minus 25 916,70 kronor) och om densamme är långtidssjukskriven på grund av arbetsskada förlorar han/hon upp till 25 dagars betald semester (minus 28 922 kronor).

I mina ögon gör sittande regering allt för att försämra för den lilla människan och nu har det gått så långt att de även vill att de som redan har det svårt inte längre ska ha råd att ta semester med familjen.

Högerkoalitionen för en omvänd Robin Hood- politik, där den rike får mer i plånboken och den fattige får mindre. Se till att få en ändring vid valet 2010 och rösta på det rödgröna laget.

Kjell Lindholm

Byggnads avdelning 26

Mer läsning

Annons