Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens arbetsmarknadspolitik tränger undan riktiga jobb

Annons

Regeringens arbetsmarknadspolitik och skolpolitik tränger undan riktiga jobb. Regeringen har gett ett klart och tydligt uppdrag till landets arbetsförmedlingar – ”se till att få ut långtidsarbetslösa på praktik”. Och den chocköppning Jan Björklund har gjort med nya regler för lärlingsutbildningar har tillsammans gjort att landets företagare har fått ett väluppdukat ”julbord” att gå till - priset på utfört arbete har sjunkit till 0,- kr/tim.

Jag har ett konkret exempel från en blomsterhandel mitt i Gävle. Där arbetar en ägare 100% och en anställd på 100%. Samtidigt har man en lärling från Komvux på ca 80% APU (arbetsplatsförlagd utbildning) och en lärling från en gymnasieskola i Gävle på 60% APU. Det vill säga 200% ”riktiga jobb” och 140% ”gratis arbetskraft”. Nu har ägaren anmäld att det går dåligt ekonomiskt och man ser sig tvungen att säga upp personal – förhandling har genomförts och man säger upp ordinarie personal med 20%. Fom 1/1 2010 blir den heltidsanställda deltidstämplande (75 stämpel dagar), vilket betyder 1 stämpeldag per vecka.
Om 75 veckor får man då valet - ”klara dig på 80% lön” eller ”säg upp dig och bli helt arbetslös”. Samtidigt fortsätter man i oförminskad takt med ”gratis arbetskraft” - jag förstår mycket väl att arbetsgivaren tycker det är helt lysande med en borgerlig regering som vräker ut ungdomar och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden med billig arbetskraft – och rent av gratis arbetskraft, det är inte speciellt konstigt att arbetsgivarna står med öppna armar och tar emot.

Jag har naturligtvis diskuterat detta med både Komvux och gymnasieskolan som har lärlingar där – båda tycker det ”är tråkigt” att arbetsgivaren måste säga upp personal – men att de inte kan flytta sina lärlingar därifrån. Komvux tyckte jag skulle hitta en ny plats för lärlingen – då skulle de kunna flytta henne därifrån. Jag tänkte: ”skam den som ger sig” – så ok, jag gör ett försök att hitta en ny plats. Jag tog kontakt med i stort sett samtliga blomsterhandlare i Gävle, Valbo och Sandviken. Gissa min stora förvåning när samtliga tackade nej, pga de redan hade fullt med lärlingar eller långa praktiker från AF på 6 månader.

Det är inte svårt att förstå att arbetsgivare hellre tar in 2-3 praktikanter/lärlingar än att anställa ny personal eller personal med rätt till mertid. Det är ju gratis arbetskraft, man slipper betala lön, arbetsgivaravgift, försäkringar, pension osv osv. Regeringen säger sig vara kraftigt emot bidragformer – men det gäller tydligen bara till privatpersoner – när det gäller arbetsgivare har den nuvarande regeringen gödslat ut bidragsformer över svenska näringslivet.

Regeringen ser nu till att riktiga jobb försvinner och vi får en extrem snedvriden konkurrens mellan företag inom samma bransch. Regeringen bidrar till varsel och uppsägningar. Reinfeldt, Björklund, Olofsson och Hägglund blundar för konsekvenserna av sin politik. Regeringen har satt igång en karusell som man inte kan stoppa – valet nästa år gör att Alliansen gör VAD SOM HELST för att få ned arbetslöshetssiffrorna i statistiken – även om konsekvensen blir HÖGRE arbetslöshet !!


Ombudsman Handelsanställdas Förbund avd. 26 Gävle

Mer läsning

Annons