Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens jobb är för dyra

Annons

En ansvarsfull ekonomisk politik sätter jobben först.
Den borgerliga regeringen har under sin tid lagt ekonomiska resurser på olika jobbskapande åtgärder såsom jobbskatteavdrag, rut- och rotavdrag och nu senast krogmomssänkning.
Detta har bevisligen inte fått den effekt som önskats av regeringen. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har, desperat, gått ut och vädjat till företagen att anställa fler samtidigt som IFAU, institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, visat i en egen undersökning att det inte säkert går att visa att jobbskatteavdraget lett till några nya jobb. Rut-avdraget har gett ca 2500 nya arbetstillfällen högt räknat, enligt Roland Spånt. Det skulle innebära att ett arbetstillfälle skulle kosta 800 000 kr. Krogmomssänkningen beräknas ge ca 3500 nya arbetstillfällen till en kostnad á 1,5 miljoner per nytt arbetstillfälle.
Med detta som bakgrund vill jag visa på att dessa satsningar borde omprioriteras på ett mera samhällsnyttigt sätt.
Istället för att lägga 800 000 kr på ett arbetstillfälle skulle vi kunna anställa två personer för samma summa inom exempelvis äldreomsorgen. För 1,5 miljon kronor skulle minst tre personer kunna anställas inom förskolan. Vår poäng är att maximera nyttan av våra skattepengar, hur får vi flest arbetstillfällen för våra skattekronor.
Vi måste börja våga anställa i offentlig sektor igen, det är ett viktigt verktyg i kampen för full sysselsättning.
Regeringen har även lagt ner resurser för att jaga sjuka och arbetslösa för att minska det s.k. bidragsfusket. Vi menar att resurserna istället borde läggas på att minska den ekonomiska brottsligheten. Skattefusket, eller skattefelet som skatteverket benämner det, beräknas till ca 160 miljarder. Skulle en tiondel av dessa skattemedel komma staten till del så skulle det innebära att man kan anställa ca 35-40 000 personer inom exempelvis offentliga sektorn.
För att skapa välfärd och ett jämlikt samhälle ska vi prioritera jobb, utbildning och en vård och omsorg , som med socialdemokratisk politik blir bäst i världen.
Bra är inte bra nog, om bättre förväntas!

Lena Erixon

Socialdemokrat Kommunalare

Mer läsning

Annons