Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region, något för oss?

Ska vi ta steget fullt ut och vara som Gotland – både kommun och landsting samtidigt? undrar Björn Frankson (M).

Annons

Stora förändringar i Sveriges politiska organisation kommer att ske under de närmaste åren. Här i Gävleborg har vi tagit de första stegen och bildat Region Gävleborg med ett fullmäktige om cirka 80 personer och lika många ersättare. Ur det fullmäktige har sedan valts en styrelse om cirka 15 personer som träffas regelbundet medan fullmäktige samlas två gånger per år. Region Gävleborg har ett antal tjänstemän som huvudsakligast kommer från det tidigare Kommunförbundet Gävleborg och från Länsstyrelsen.

Syftet med bildandet av Region Gävleborg är att få en mer effektiv förvaltning av i huvudsak sjukvården och framtida infrastruktursatsningar. Avsikten är att en geografiskt större enhet ska ersätta nuvarande landsting, alltså ett sammangående av flera landsting som dessutom tar över arbetsuppgifter från olika länsstyrelser. Så har redan skett i Västsverige (1 558 130 invånare) och Skåne (1 214 758 in- vånare).

Här i Gävleborg är vi inte överens om hur den region ska se ut som vi vill tillhöra. Att vi skulle gå ihop med Dalarna känns nog naturligt för de flesta. Vi i Gästrikland vill ha med Uppland i vår region med Uppsala som naturligt centrum. För södra Dalarna är kanske Västerås den självklara centralorten och i norra Hälsingland är man mer intresserad av Sundsvall. Problemet är att varken Västerås eller Uppsala vill ha med oss att göra. De vill gå ihop med Stockholmsområdet men det blir nog svårt då regionerna inte får bli för stora och Stockholms län redan har 1 981 263 invånare.

Hur ska då vi i Gästrikland agera för att få en stark ställning i fortsatta diskussionerna om en regionbildning?

Vi fyra Gästrikekommuner och Älvkarleby kommun har redan ett intimt samarbete inom inköpsfrågor, brandförsvar, sophantering och vattenfrågor.

Gävles energibolag har dessutom samarbete med övriga närliggande kommuner i fråga om bland annat fjärrvärmeproduktion. Inom gymnasieskolan finns ett brett samarbete.

Inklusive Älvkarleby är vi i vår ”miniregion” 155 375 invånare. Som fem enskilda kommuner är vi ganska ointressanta för omvärlden. Men hur vore det om vi var en kommun? Då blev vi Sveriges femte kommun i storleksordning. Eller ska vi ta steget fullt ut och vara som Gotland – både kommun och landsting samtidigt? Kanske fick vi då ordning både på kommunernas och landstingets ekonomi?

kommunfullmäktigeledamot i Gävle kommun

Mer läsning

Annons