Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rehab för äldre invigd i Tierp

Olle Albertsson, 81 år, spänner på sig ett viktbälte med åtta kilo.

Sedan studsar han upp och ned på en brits.


En ny rehabavdelning

i Tierp är invigd.

På avdelningen Seniorrehab, Danielsgården kan pensionärer träna upp sin fysiska förmåga.

– Jag behöver inte det här just nu men det är bra att det finns, säger Olle Albertsson, som är en av besökarna på det öppna huset.

Det rör sig om rehabilitering på dagtid för dem som bor hemma. För träningen behövs inget biståndsbeslut. De första patienterna tas emot i slutet av januari.

– Personen bedöms av personal som sätter upp ett träningsprogram i några veckor. En sjukgymnast, en arbetsterapeut och en rehabassistent ska jobba där, säger enhetschef Taha Barcoudi.

Sjukgymnast Emma Haglöf och arbetsterapeut Karin Karkiainen är säkra på att hjälpen behövs.

– Personen kanske har svårt att komma upp ur sängen eller vill kunna grädda sina plättar själv, säger Emma Haglöf.

Karin Karkiainen betonar att man också ska använda tränings- och vilrummen samt köket till andra boende på Danielsgården

Det är den tredje etappen i nya Danielgården. På det gamla äldreboendet finns avlastningsplatser för de som vårdar sina anhöriga i hemmet samt slussplatser för de som vårdats på sjukhus.

Avlastningen på ”Siggbo” och ”Tämnaren” har slagit mycket väl ut. Nils Andersson, 81 år, bor växelvis på Danielsgården och hemma. Han berömmer personalen på avdelningen.

– När han är där har jag tid att göra ärenden och sköta vår gård. I somras var jag till Hälsingland och jag hinner väva och spela bridge. Utan avlastningen kunde vi inte haft kvar gården, säger hustru Karin.