Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt - landsfader med för stor backspegel

Annons

Politiker som är mer måna om att undvika att göra fel, framför möjligheten att göra rätt, riskerar att bli bakåtsträvande och passiva. När vi har en politisk spelplan med en desarmerad och vilsen opposition ökar risken att en alltför oföretagsam politik förs från regeringens sida.
Sverige har inte råd med en näringslivspolitik som i hög utsträckning främst handlar om att undvika förluster, framför möjligheten att maximera vinsterna genom en stabil och hög tillväxt. Företagens villkor måste komma i fokus. Villkoren som ska till måste underlätta företagens möjligheter att anställa och att växa.
När Fredrik Reinfeldt satsar allt på ett kort att bli en landsfader undviker han att göra offensiva och tillväxtfrämjande åtgärder som är viktiga nu och i framtiden. Detta är en riskfylld strategi. Likt alla lyckosamma processer krävs ständig förändring för att utvecklingen inte ska stanna av. Den nuvarande strategin hjälper honom i bästa fall att vinna nästa val om oppositionen fortsätter att vandra i sina vilsna spår, vilket knappast kan vara en långsiktig hållning. Vi behöver modiga politiker som tar ansvar för mer än det som sker just här och nu.
I en färsk undersökning från Silentim där drygt tusen svenskar i varierande åldrar är tillfrågade, svarar sex av tio av de tillfrågade att de tror att entreprenörerna i högst utsträckning kan se till att fler jobb skapas. Fem av tio tror att entreprenörerna främst kan påverka att Sveriges välstånd utvecklas positivt. Det kan jämföras med att mindre än en av tio tror att anställda chefer i högst utsträckning kan se till att fler jobb skapas och att lika få tror att anställda chefer i högst utsträckning kan se till att Sveriges välstånd utvecklas positivt. Undersökningen visar att det inte finns fog för den beröringsskräck som Reinfeldt visar sig ha för entreprenörer. Den landsfaderliga framtoningen behöver kompletteras med en entreprenöriell framåtanda som strävar efter nytänkande och mod för att vinna slagen på den internationella arenan där vi faktiskt verkar. Sverige behöver och vill ha modiga politiker som står för en djärv politik. Om Reinfeldt enbart tittar i backspegeln för att söka efter förebilder, riskerar han att krocka med full kraft in i framtiden.

Johan Talenti
Vd, Silentium AB

Mer läsning

Annons