Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt sitter kvar - SD blir vågmästare

/

Alliansen vinner valet men Sverigedemokraterna blir vågmästare som nytt riksdagsparti. Det skapar en stor politisk osäkerhet.

Annons

Enligt det preliminära resultatet får alliansen 173 mandat, de rödgröna 156 och Sverigedemokraterna 20.

Tre mandat saknas för att alliansen ska få majoritet.
Socialdemokraterna gör sitt sämsta val i modern tid och det skapar frågetecken om det framtida rödgröna samarbetet.

Inom alliansen backar alla de tre små partierna. Bara Moderaterna ökar vilket kan skapa spänningar i alliansen.

Men framför allt handlar det om Sverigedemokraternas nya roll.
Statsminister Fredrik Reinfeldt blir historisk, som den förste borgerliga statsminister som får leda landet två perioder i rad, men han får problem med att lotsa sina förslag genom riksdagen.
Den nya budgetlagen gör att han får igenom sin budget såvida inte de rödgröna gör gemensam sak med Sverigedemokraterna. Men det finns många andra problemfrågor. I höst ska till exempel riksdagen fatta ett nytt beslut om Afghanistan. Där är de rödgröna på samma linje som SD.

Jubel hos SD
Hos Sverigedemokraterna visste jublet inga gränser.
– Nu är vi i riksdagen. Jag är överväldigad. I dag har vi skrivit politisk historia, sade SD:s partiledare Jimmie Åkesson på partiets valvaka.
– Vi har utsatts för censur och medial bojkott och behandlats på ett annat sätt än som politiskt parti, men trots det står vi här med ett fantastiskt resultat och ser ut att kunna påverka politiken, sade han.
Samtidigt förklarade alla partier att de inte vill ha något samarbete med SD. Reinfeldt har tidigare sagt att han i första hand kommer att söka samarbete med Miljöpartiet.
Men när språkrören framträdde på valvakan gav de inget svar på frågan om de tänker fatta den utsträckta handen.
– Detta är inte bra för demokratin. Om Fredrik Reinfeldt fortsätter att regera med stöd av Sverigedemokraterna som tungan på vågen, då är det ett mycket besvärligt läge för Sverige, sade språkröret Peter Eriksson.

Ohly nobbade Åkesson
V-ledaren Lars Ohly utlovade kamp mot Sverigedemokraterna. När han kom till valvakan vägrade han gå in i sminket där Jimmie Åkesson redan satt.
– Absolut inte, sade han.

SD har tagit väljare från samtliga partier, men mest från Moderaterna och Socialdemokraterna.

När 5 562 distrikt räknats hade S 30,8 procent, vilket är det sämsta resultat för partiet i ett riksdagsval sedan 1914. Särskilt dåligt har det gått för S i storstadsområdena och det lär skapa diskussioner om Mona Sahlins framtid.

Hon möttes dock av applåder taklade till medarbetarna på valvakan.
– Detta är ett val utan vinnare, sade hon.
– Vi har spurtat, det är inget snack om det. Men vi har gjort ett riktigt dåligt val. Vi fick inte tillbaka förtroendet och vi fick in ett djupt främlingsfientligt parti. Jag kommer aldrig att svika kampen mot dem, sade hon.

Hon såg framför sig en lång debatt om varför partiet inte lyckades bättre.

TT

Mer läsning

Annons