Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordfart när Leif körde 417 km/h

Leif Andréasson slog till rejält i Top Methanol Funny Car när kvalet i Sweden Internationals fortsatte på Tierp Arena igår.

Den 52-årige veteranen från Solna noterade 5,55 sekunder i sitt framträdande på eftermiddagen, den bästa tiden utanför USA någonsin i klassen!

Annons

Svarta regnmoln svepte förbi strykande nära arenan, men regnet lyste med sin frånvaro. Andra dagens kval till EM-deltävlingen avgjordes under perfekta vädermässiga förhållanden.

I Top Methanol Funny Car drämde Ulf Leanders från Alfta till med smått fantastiska 5,64 sekunder – och toppfarten 413 kilometer i timmen över mållinjen. Därmed borde saken ha varit klar.

Men så blev inte fallet. Leif Andréasson ville nämligen annorlunda och fick till ett veritabelt kanonåk. Klockan stannade på 5,55 och farten i mål var hela 417 kilometer i timmen.

Ny etta – och Leanders fick hålla tillgodo med andraplatsen!

Gävlehoppet Mikael Larsson körde på 6,31 (326 km/tim) i förmiddagspasset. Tråkigt nog kom han därefter aldrig till start på eftermiddagen.

– Ett av tändstiften gick inte att dra fast efter det att vi varmkört motorn. Gängpaj och tio minuter till start, då var det bara att kasta in handduken, berättade Micke.

Som dock var full av tillförsikt inför dagens fortsatta drabbning.

– Körde på tvåans växel i mål i det första åket och har alltså betydligt mer att ge. Det känns faktiskt riktigt bra.

I Top Fuel Dragster, där de snabbaste bilarna körs, var Jari Halinen från Finland bäst. Tiden 4,22 sekunder var två hundradelar bättre än Håkan Fällström från Härnösand.

Peter Svensson, Sollebrunn, imponerade i Top Fuel Bike. Med sina 5,92 sekunder var han dryga halvsekunden före tvåan, engelsmannen Ian King.

Regerande europamästaren Jimmy Ålund var kvalsnabbast i Pro Stock. Östgöten var en hundradel före Thomas Lindström, Stockholm.

I getingboet Pro Modified knep Michael Gullqvist Hässelby – i likhet med nyss nämnde Ålund guldmedaljör i EM ifjol – spets. Nio hundradelar skilde till Urban Johansson, Visby.