Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordlågt elpris fördröjer vindkraftsbyggen

Vindkraftsbolagen lägger nya projekt på is i väntan på att det rekordlåga elpriset pressas uppåt igen.

– Vi passar på vid rätt tillfälle. Vi vet hur mycket vi måste ha för att få upp kalkylen och göra hyggliga affärer, säger Per Nygren, vd i Arise Windpower som nu bygger den stora vindkraftsparken vid Jädraås.

Vindkraftverken vid Jädraås är redan prissäkrade och påverkas därför inte av rådande prisnivåer.

Däremot ligger Arise lågt med bland annat ett planerat projekt i Lingbo. Där planeras ett 70-tal vindkraftverk, i samarbete med investmentbolaget Platina Partners.

– Vi gör klart med upphandling med mera men väntar med bygget, säger Per Nygren som är övertygad om att priserna snart går upp.

Det är också Per Witalisson, tillförordnad vd i Eolus, också en av de större aktörerna i branschen, som bygger bland annat de fyra vindkraftverken på Kaptensberget i Hofors som Arbetarbladet berättade om i lördags.

Han menar att det krävs ett pris på minst 60 öre per kilowattimme, inklusive intäkter från elcertifikat, för att nya vindkraftsbyggen ska ge ”hygglig avkastning”. I dag är de samlade intäkterna cirka 50 öre.

– Självklart påverkas investeringsviljan. Men vi är rätt säkra på att priserna är tillbaka inom en snar framtid, säger han.